Mil quinientos metros sobre el nivel de jack

Federico León

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Een van de doelstellingen van het Holland Festival is de nieuwe generatie internationale theatertalenten te presenteren en te volgen in hun ontwikkeling. Dit jaar zijn het regisseurs van drie continenten: de Duitser Stefan Pucher met Der Kirschgarten, de Amerikaan Richard Maxwell die naar Amsterdam terugkeert met een nieuwe voorstelling Showy Lady Slipper en de 25-jarige Argentijn Federico León. Zijn beklemmende voorstelling Mil quinientos metros sobre el nivel de Jack trok de aandacht van de internationale theaterwereld en is de komende maanden onder meer te zien op festivals in Wenen, Montreal, Edinburgh en Berlijn.

Achtergrondinformatie

Een moeder in zwempak en haar volwassen zoon in duikerspak leven in hun badkamer die doordrenkt is van herinneringen aan vader. De tv staat voortdurend aan, moeder ligt vooral in bad, zoon Gastón kan zich niet van haar losrukken. Hij heeft een vriendin met een zoon die ook problemen heeft omdat hij zijn vader mist. Gaston haalt hen binnen en stelt ze aan zijn moeder voor. De jongen ziet in Gastón een potentiële vader, al is hij jaloers als die zijn moeder kust. Gaston ontwikkelt vaderlijke gevoelens voor de jongen.

'Mil quinientos metros...', geschreven en geregisseerd door Federico León, is een eigentijds, hyperrealistisch melodrama dat zich geheel afspeelt in een oude badkamer. De regisseur brengt zijn personages in die kleine ruimte in extreme situaties. Een zoon kan zich niet losmaken van zijn moeder, echtgenoot en vader worden gemist, grote emoties, pijnlijke gezinsverhoudingen. Het is geen lineair verhaal, maar een opeenstapeling van sensaties en emoties. Een nachtmerrie in water, met personages op zoek naar verlossing en heling. Grotesk theater, met macabere humor. Stijl en thematiek roepen in de verte associaties op met het werk van filmregisseur Pedro Almodóvar. Federico León betoont zich echter vooral een oorspronkelijk, eigenzinnig en veelbelovend talent dat nieuwsgierig maakt naar meer.

Credits

spelers
Beatriz Thibaudin, Luis Ziembrowski, Carla Crespo, Ignacio Rogers
auteur, regisseur
Federico León
regie-assistente
Marianela Portillo
decor
Ariel Vaccaro
lichtontwerp
Alejandro Le Roux
muziek en geluid
Carmen Baliero
fotografie
Guillermo Arengo