Konzert für.../Alpe d'Huez

Electronic soundwaves

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Een jonge garde liefhebbers van de theatrale, visuele composities van Dick Raaijmakers geeft in De Melkweg twee concerten. Konzert für... is een elektronische compositie, gebaseerd op Beethovens Triple Concerto. Roland Kieft is de 'elektronische dirigent', die met sensoren de computer- en sampleapparatuur bedient en celliste Frances-Marie Uitti dirigeert. De Elektronische Big Band onder leiding van Paul Koek speelt Alpe d'Huez; een hommage aan onder anderen Dick Raaijmakers én een ode aan de koningsrit uit de Tour de France.

Achtergrondinformatie

Konzert für...
In Konzert für…speelt het visuele en theatrale aspect van de voorstelling een belangrijke rol. Het muzikale deel bestaat uit instrumentale klanken, live gemanipuleerd via luidsprekers. Voor die manipulatie is ‘elektronisch dirigent’ Roland Kieft verantwoordelijk. Met sensoren aan beide handen bedient hij computer- en sampleapparatuur en dirigeert hij de tegenover hem zittende celliste Frances-Marie Uitti. De muziek is gebaseerd op opus 56, het Triple Concerto voor viool, cello, piano en orkest in C van Ludwig Von Beethoven. Kieft beschikt over een uitgebreid assortiment coupes. Hij kan deze muzikale fragmenten naar believen oproepen en weergeven en de dynamiek en het tempo ervan manipuleren. Konzert für... houdt op deze manier het midden tussen een publieke uitvoering en een besloten repetitie. De duur van verschillende voorstellingen varieert daardoor. Er is een elektro-akoestische ruimtesimulator aanwezig. Het publiek waant zich daadoor in een grote concertzaal. Er klinkt bijvoorbeeld applaus bij de opkomst van de solist en geroezemoes tussen de delen. Deze vervreemdende, ruimtelijke ambiance is een onlosmakelijk aspect van Konzert für…

 

Alpe d’Huez
Behalve een ode aan de koningsrit uit de Tour de France is Alpe d’Huez een eerbetoon aan Dick Raaijmakers, Michel Waisvisz en Paul Koek, de ‘oude’ garde van het Nederlands Elektrisch Muziektheater. De muziek bestaat deels uit citaten uit hun werk en gedachtegoed. Voor deze uitvoering is de Elektronische Big Band samengesteld, die wordt geleid door de fietsende dirigent Paul Koek. In deze band spelen talenten uit de jazz, klassieke muziek, dance en elektronische muziek, aangevuld met ‘oude’ rotten en uitgebreid met een acteur en een filmmaker. De band bestaat uit een elektronische, een elektro-akoestische en een akoestische sectie. Het stuk duurt even lang als de werkelijke beklimming van de Alpe d’Huez. Het bestaat uit 23 delen: een ouverture, de 21 bochten die de renners bij de beklimming van de Alpe d'Huez moeten ronden en de finish. De muziek geeft de emoties weer in de verschillende fases van de beklimming. De sportieve en muzikale ontwikkeling loopt van 'laag naar hoog, van de voet van de berg naar de top'. De dramatische ontwikkeling loopt 'van hoofd naar onderbuik'.

Credits

Konzert für
componist
Dick Raaijmakers
dirigent
Roland Kieft
regie
Paul Koek
cello
Frances-Marie Uitti
klankprogrammatie
Johan van Kreij
Alpe d’Huez
componist
Florentijn Boddendijk
concept
Florentijn Boddendijk, Paul Koek
regie
Paul Koek
Electronische Big Band
Electronische sectie
William Bakker, Edwin van der Heide, Phako, Ton van der Meer, Will-Jan Pielage, Joost Rekveld
Slagwerksectie
Rik Elstgeest, Bo Koek, Paul Koek, Hans van der Meer
Klassieke sectie
Tjeerd Oostendorp, Romain Bischoff, Virginia Commerford, Johan van Iersel
Coureur
Bart Visser
Dramaturgie
Paul Slangen