Heiliger dankgesang

Electronic soundwaves

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Een theatraal en bijzonder inspannend concert voor musici, dat ontspanning, reflectie en rust biedt voor de luisteraars. Het Ensemble Champs d'Action speelt in de Vondelkerk Dick Raaijmakers' elektronische gemanipuleerd strijkkwartet Heiliger Dankgesang. Vier strijkers – twee violisten, een altviolist en een cellist – zitten tijdens het ononderbroken concert in een kleine cirkel naar elkaar toegedraaid. Het publiek dat vrij mag in- en uitlopen, zit om hen heen, omringd door luidsprekers. Het werk uit 1970 geldt als een van de fraaiste kwartetten van de afgelopen eeuw. Het stuk duurt acht uur en bij het concert wisselen acht musici, bijgestaan door een fysiotherapeut, elkaar op onafhankelijke, spontaan aan te voelen momenten af.

Biografieën

Dick Raaijmakers componeerde het kwartet Heiliger Dankgesang begin jaren zeventig als leerstuk voor studenten compositie. Via de elektro-akoestische compositie confronteerde hij hen met de problematiek van het samenspel. Het stuk, een typisch voorbeeld van sociaal-politieke muziek,  behoort tot de hoogtepunten in de twintigste-eeuwse kwartetliteratuur. Hoorbare onvolkomenheden horen bij het concept.

De theorie dat het gehoor is afgestemd op het onderkennen van vormen en ideeën, is uitgangspunt in de muziek van Dick Raaijmakers. Muziek roept gevoelens op van schoonheid en lelijkheid, maar ook associatieve gedachten. Die associaties vormen het vertrekpunt van Raaijmakers composities. De luisteraar moet vanuit zijn of haar eigen belevingswereld muziek kunnen ondergaan. In Raaijmakers composities komen muziek en theatrale elementen samen.

Ensemble Champ d’Action
Het ensemble wil in zijn muziek verbindingen leggen tussen verleden, heden en toekomst. De naam verwijst naar een actieve beweging in de open ruimte, een principe dat aansluit bij veel hedendaagse muziekuitvoeringen. Champ d’Action werkt regelmatig samen met kunstenaars uit andere disciplines. Elk jaar kiest het ensemble enkele projecten uit om oude naar nieuwe technologie om te zetten.

Credits

componist
Dick Raaijmakers
door
Ensemble Champs d'Action