Ex orkest

Een rondje holland

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Op uitnodiging van het Holland Festival heeft voormalige punkband The Ex een bigband samengesteld – het Ex Orkest – en nummers geschreven en gearrangeerd voor deze grote bezetting: Een rondje Holland. Naast de leden van The Ex – Andy, Luc, Terrie, GW Sok en Katrin – spelen in de big band trombonist Wolter Wierbos, Michael Moore op saxofoon en klarinet, de Australische trompettiste Felicity Provan en de Siciliaanse trompettist Roy Paci; in de ritmesectie zitten drummers Wilf Plum en Michael Vatcher; op contrabas spelen Wilbert De Joode, Ernst Glerum en Gert-Jan Blom, die waarschijnlijk ook de zingende zaag en basmondharmonica zal bespelen. Zangers van de big band zijn stemkunstenaar Jaap Blonk en Han Buhrs. Jan Mulder, die voor Een rondje Holland spitsvondige teksten en wonderlijke waarnemingen schreef, zal optreden als verteller. Dirigent van het Ex Orkest is Hamish McKeich van de Nieuw-Zeelandse Opera.

Biografieën

The Ex begon in 1979 als punkband, maar ontwikkelde zich vervolgens tot een groep met een eigen interpretatie van diverse muziekstijlen. In de muziek van The Ex versmolten noise, jazz, improvisatie en wereldmuziek tot één geheel; hoekige dissonanten, onverwachte melodieën, ritmische gitaren en rollende, Afrikaanse drums zijnde kenmerken van 'Ex-muziek'. In twintig jaar tijd heeft The Ex zich nooit in een hokje van de popmuziek laten plaatsen. Hun uitgangspunt bleef met hart en ziel muziek maken, wars van verwachtingen en commerciële stromingen. De consequente politieke stellingname van de groep en het principieel in eigen handen houden van de organisatie van concerten en uitgave van hun muziek, spreekt alom tot de verbeelding.

The Ex is voortdurend in ontwikkeling en staat open voor nieuwe ideeën en samenwerkingen met de meest uiteenlopende mensen die de band inspireren of aanspreken.  De groep speelde onder andere met improvisatoren Ab Baars, Han Bennink en cellist Tom Cora; met de Koerdische zanger Brader, de instrumentele band Lanaya uit Mali en Kamagurka en Herr Seele. Die samenwerkingen resulteerden in diverse projecten en optredens op jazzfestivals over de gehele wereld.
Als er nieuwe nummers worden geschreven, gaat dit grotendeels op intuïtie. Geen van de bandleden kan muziek lezen. Zij brengen allen hun muzikale ideeën in, die verder vorm krijgen door te luisteren en collectief uit te werken. Omdat veel muziek tijdens improvisaties ontstaat, heeft de band een natuurlijke aansluiting gevonden met jazzimprovisatoren; een gemeenschappelijk gevoel met totaal verschillende mu-zikale vocabulaires. Voor beide partijen inspirerende ervaringen.

Het big band project Een rondje Holland met het Ex Orkest is een interessante en eigenlijk natuurlijke volgende stap voor de band. Ex-muziek met haar typische elementen zoals spanningsopbouw, dynamiek, ritme en intensiteit, geprojecteerd op een uitgebreide band, verdeeld in specifieke secties met bijbehorende klankkleur. De nummers zijn meer dan The Ex gewoon is van tevoren gearrangeerd, maar spontaniteit en dynamiek gaan daarbij zeker niet verloren.

Credits

dirigent
Hamish McKeich
teksten
Jan Mulder
uitvoerenden
Andy (gitaar), Luc (gitaar), Terrie (gitaar), GW Sok (zang), Katrin (percussie), Hamish McKeich (elektrisch versterkte fagot), Wolter Wierbos (trombone), Joost Bos (trombone), Ferrie Heyne (trombone), Michael Moore (saxofoon en klarinet), Felicity Provan (trompet), Roy Paci (contrabas), Wilf Plum (contrabas), Michael Vatcher (drums), Wilbert De Joode (contrabas), Ernst Glerum (contrabas), Gert-Jan Blom (zingende zaag, basharmonica), Jaap Blonk (zang) en Han Buhrs (zang).