Aida

De Nederlandse Opera

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Na het succes van de openluchtprojectie van Richard Wagners Der Ring des Nibelungen, is er dit jaar een live-verbinding met het Muziektheater bij een uitvoering van Giuseppe Verdi's Aïda. Op 25 juni is deze spectaculaire productie van De Nederlandse Opera te zien op een levensgroot scherm in Het Oosterpark. De voorstelling wordt in het park een uur lang muzikaal ingeleid door het ensemble I Compani.

Aïda is veel meer een intieme liefdesgeschiedenis dan een ‘monumentaal’ werk. Het is het verhaal van een driehoeksverhouding. De Egyptische prinses Amneris heeft haar oog laten vallen op veldheer Radamès. Hij is echter verliefd op Aïda, een Ethiopische slavin. Het accent in de opera ligt op de complexe relatie tussen Radamès en Aïda. Hun liefde voor elkaar tegenover de liefde voor hun vaderland zorgt voor veel dramatiek. De jaloezie van Amneris brengt extra dynamiek in het verhaal. Giuseppe Verdi, vermaard om zijn politieke allegorieën in historische context, situeerde Aïda in het Egypte van de farao's.

Het werk valt in strikte zin niet binnen het genre van de historische opera. De dramatiek vloeit voort uit het emotionele conflict tussen de personages. Het politieke conflict tussen de beide landen is van secundair belang. Aïda is een schouwspel gecombineerd met een emotionele verhaallijn. De muziek is daarbij de drijvende kracht. Het gebruik van couleur locale in combinatie met belcanto combineert een progressieve met een behoudende Verdi. Dit resulteert in de overweldigende klankmassa van Aïda's triomfscène, waarin de polyfone verwerking van het thematische materiaal haar hoogtepunt bereikt.

Biografie

Het ensemble I Compani heeft een rijk repertoire opgebouwd met invloeden uit de (free)jazz, funk, modern klassieke, circus- en wereldmuziek. Het gezelschap bestaat uit Bo van de Graaf (saxofoons), Frank Nielander (saxofoons), Wouter van Bemmel (trompet), Jeroen Doomernik (trompet), Jeroen Goldsteen (vibrafoon en piano), Carel van Rijn (contrabas) en Fred van Duynhoven (slagwerk).

Credits

Componist
Giuseppe Verdi
Gezelschap
De Nederlandse Opera
regie
Klaus-Michael Grüber
solisten
Andrea Silvestrelli (Il Rè), Violetta Urmana (Amneris), Michèle Crider (Aïda), Richard Margison (Radamès)
orkest
Koninklijk Concertgebouworkest
dirigent
Riccardo Chailly
koor
Koor van De Nederlandse Opera