Een muzikaal gesprek over taal

TAL.kshow:
het praat-programma

BOG. & Het Zuidelijk Toneel

streaming

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

programmaboek NLinleidingJesse_YTzwartEen volwassen mens kent gemiddeld 40.000 woorden. Deze maken het mogelijk ons uit te drukken, te communiceren en dingen betekenis te geven. Tegelijkertijd zijn woorden vaak beperkend of zelfs verwarrend. Theatercollectief BOG. werkte de afgelopen periode aan TAL., een filosofisch taalconcert waarin zij het belangrijkste instrument van de mens ontleden: de taal. In TAL.kshow – het praatprogramma gaan zij samen met componist Jens Bouttery onder leiding van journaliste Evelyne Coussens in gesprek over taal, afgewisseld met muzikale fragmenten uit het werkproces van TAL.

achtergrondinformatie

biografieën

BOG. is de collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen, Lisa Verbelen, dramaturg Roos Euwe en zakelijk leider Anne Baltus.


BOG. maakt filosofische, talige en muzikale voorstellingen over de wezenlijke thema’s uit het leven van ieder mens. Met elke voorstelling probeert BOG. het eigen perspectief te overstijgen, zich te verplaatsen in de ander en het publiek een bredere blik op ons menszijn te bieden. Vanuit de overtuiging dat we moeten zoeken naar wat ons als mensen bindt zonder de waarde van het verschil uit het oog te verliezen maakt BOG. compromisloos, eigenzinnig en open theater voor de zoekende mens anno nu.

BOG. maakt theater door in gesprek te gaan met experts, ervaringsdeskundigen en haar driehonderdvijftig leden. Door een veelvoud aan subjectieve ervaringen te betrekken pogen ze een zo objectief mogelijke blik op het onderwerp te richten.

BOG. maakte eerder onder meer de voorstellingen BOG. een poging het leven te herstructureren. (KBC Jong Theaterprijs, 2013) MEN. de mening herzien (BNG Nieuwe Theatermakersprijs, 2015), KID. (Zilveren Krekel 2018) en Iemand die slaapt.

Het Zuidelijk Toneel maakt en speelt in het hier en nu. Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde HZT zich onder leiding van artistiek leider Piet Menu tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van ´de ander´ en ´het anderszijn´. Het HZT zet theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. Met hun theater wil het gezelschap verschillende leeftijden, geslachten, identiteiten, klassen en beroepen, kunstenaars en niet-kunstenaars in gesprek laten komen. Via samenwerkingen en coproducties met allerlei organisaties in Brabant, Nederland en daar buiten, geven ze dat gesprek vorm.

 

meer

Credits

van en met
Judith de Joode,
Benjamin Moen,
Lisa Verbelen,
Sanne Vanderbruggen,
Jens Bouttery
muzikale leiding
Jens Bouttery
gespreksleider
Evelyne Coussens
regie
Suze Milius
dramaturgie
Roos Euwe
productie
BOG., Het Zuidelijk Toneel

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door