Memories of My Body

Garin Nugroho

streaming

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Juno, een gevoelige jongen in een dorpje op Java, traint bij een traditioneel Lengger-dansgezelschap. Lengger is een Indonesische dans waarbij mannelijke dansers een vrouwelijke gedaante kunnen aannemen. Die sensualiteit trekt hem aan, maar hij ontdekt ook hoe verleiding kan leiden tot geweld. Terwijl hij vriendschap sluit met een jonge bokser en een oude dansmeester, ontdekt Juno zijn seksuele identiteit. Memories of My Body van regisseur Garin Nugroho was de Indonesische Oscarinzending voor 2020, een opvallende en niet geheel onomstreden keuze in een land met strenge sociale normen. Nugroho baseerde zijn film op het levensverhaal van Rianto, de Indonesische danser die zelf in de hoofdrol te zien is en zijn eigen verhaal vertelt. Rianto speelt ook een hoofdrol in Nugroho´s voorstelling The Planet – A Lament.

inleiding (video)

biografie

Het werk van de Indonesische regisseur Garin Nugroho (1961, Jogjakarta) wordt gekenmerkt door een veelheid aan stijlen en genres. Nugroho maakte onder andere korte films, documentaires, 

speelfilms, filmessays en kinderfilms, maar zijn werk omvat ook muziektheater, installatiekunst en schilderkunst. Zijn beeldende kunst was te zien in exposities voor de Louis Vuitton Galerie in Parijs, het Haus der Kunst in München en de National Gallery of Indonesia in Jakarta. Daarnaast schrijft hij columns en recensies voor de Indonesische krant Kompas, en publiceerde hij boeken over Indonesische kunst, televisie en film. 

Nugroho’s films oogstten internationaal lof en waren te zien op onder meer de filmfestivals van Cannes, Berlijn en Rotterdam. De regisseur zit altijd dicht op de tijdsgeest en doorbreekt graag de nodige taboes. Zijn film Opera Jawa (in 2007 te zien in het International Film Festival Rotterdam) bewerkte hij in opdracht van het Tropenmuseum Amsterdam tot muziektheater. Met Setan Jawa maakte Nugroho in 2017 zijn debuut op het Holland Festival. Zijn meest recente voorstelling The Planet – A Lament, aanvankelijk geprogrammeerd voor Holland Festival 2020, staat gepland voor Holland Festival 2021. De film Memories of My Body ging in 2018 in première op het filmfestival van Venetië en werd bekroond met diverse prijzen, waaronder die van beste film tijdens het Festival des 3 Continents (Nantes) en de Asia Pacific Screen Awards.

Nugroho ontving diverse onderscheidingen. Zo kreeg hij van de Sultan van Jogjakarta de Cultural Ambassador Award uitgereikt. Daarnaast is hij winnaar van de Indonesian President Habibie Culture Award en de Italiaanse Stella d’Atelerie Cavalerie-onderscheiding. In 2016 werd hij door de Franse minister van cultuur benoemd tot Chevalier dans l’ordre des Arts et des Lettres.

meer

Credits

regie
Garin Nugroho