jazz/funk in een intieme, akoestische uitvoering

Masterclass Snarky Puppy


streaming

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

inleiding_Jesse_YTplayer200x170Energieke jazz, soul en funk van het allerhoogste niveau: wie het Amerikaanse jazz/funk collectief rondom bandleider en bassist Michael League een beetje kent, weet dat Snarky Puppy van vele markten thuis is. De afgelopen tijd werkte de band aan unieke, onversterkte arrangementen van songs uit hun hele repertoire, waarmee ze eerder – in de originele vorm - al meerdere Grammy Awards wonnen. Voor wie wil weten hoe dat precies in zijn werk gaat, arrangeren voor een volledig akoestische bezetting, is er de online masterclass die de band geheel wijdt aan de kunst van akoestisch: hoe pak je dat aan als arrangeur en bandleider, zeker wanneer je normaalgesproken juist uitgesproken dynamische composities maakt waarin alle elektronische hulpmiddelen gebruikt worden, van versterkers en studiotechniek tot synthesizers en effecten? De charismatische League deelt zijn muzikaliteit, kennis en aanstekelijke enthousiasme op een manier die deze masterclass zelfs voor niet-muzikanten onmisbaar maakt.

 

Biografie

Naar eigen zeggen was zijn basspel te beroerd om te worden toegelaten tot de officiële schoolband. Tijdens zijn eerste jaar van de jazzopleiding aan de University of North Texas besloot  

componist en multi-instrumentalist Michael League (1984) om dan maar zijn eigen groep op te richten: Snarky Puppy was geboren.

Wat in 2004 begon als een gezelschap van tien schoolvrienden, is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende band in de jazzwereld en daarbuiten. Snarky Puppy is van vele stilistische markten thuis, zoals hun Grammy Award voor beste R&B Performance (2014) laat zien. 

Meer dan een band zien de Puppies zichzelf als een muziekcollectief, bestaande uit 25 min of meer vaste leden. Naast Snarky Puppy houdt elk van hen er een druk bezette eigen carrière op na. Solo, of als begeleider van bekende artiesten als Marcus Miller, Justin Timberlake, Kirk Franklin, David Crosby, Snoop Dogg en D’Angelo. 

Van de dertien albums die Snarky Puppy sinds Live at Uncommon Ground (2005) uitbracht, vielen er meerdere in de prijzen. Zo werden Sylva en Culcha Vulcha bekroond met een Grammy voor beste instrumentale album, respectievelijk in 2016 en 2017.

Snarky Puppy staat voor een enerverende versmelting van zowel de zwarte als de witte Amerikaanse muziekcultuur. Jazz, rock, funk en soul; het behoort allemaal tot het muzikale DNA van de internationaal samengesteld groep. Amerika, Japan, Argentinië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Puerto Rico zijn allemaal vertegenwoordigd in het collectief. Maar meer dan de culturele diversiteit van de individuele spelers, wordt Snarky Puppy gekenmerkt door aanstekelijk spelplezier en de voortdurende drang om creatief te groeien.

meer