Festivals for Compassion

Calliope Tsoupaki, Wiek Hijmans

streaming

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Met Festivals for Compassion tonen Europese festivals, die allemaal niet, of in gewijzigde vorm doorgaan, hun hart vol compassie en solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook geraakt is door Corona, en uiten dat in het delen van een speciaal geschreven solo-compositie Thin Air van de Componist des Vaderlands, de Grieks-Nederlandse Calliope Tsoupaki. Elk festival kiest zijn eigen artiest en instrument om deze solo tot uitvoering te brengen. Voor het Holland Festival bijt Wiek Hijmans op gitaar het spits af. Daarna zal het werk als in een compassie-estafette van festival tot festival rondreizen en digitaal worden gedeeld.

Calliope Tsoupaki is als Componist des Vaderlands het boegbeeld voor de Nederlandse muziek van nu. Zij ziet het als haar taak om het ambacht van componist beter zichtbaar te maken voor een

breed publiek en in te spelen op actuele gebeurtenissen. In 1988 emigreerde Tsoupaki naar Nederland om compositie te studeren bij Louis Andriessen. Zij is daarna uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende componisten van Nederland met een onmiskenbaar eigen stijl waar haar Griekse roots in doorklinken. Haar werk is geregeld in het Holland Festival te horen geweest, het meest recent met Oidípous, in Holland Festival 2014.

Wiek Hijmans (Nederland, 1967) is een erkende pionier op de elektrische gitaar. Bekende componisten als Christian Wolff en Theo Loevendie schreven solowerken voor hem. Hijmans heeft zowel solo en als kamermusicus opgetreden in Europa, Rusland, Indonesië, de VS met ensembles als het L.A. Kamerorkest, Kammerensemble Neue Musik Berlin, het Nieuw Ensemble en het BBC-symfonieorkest. Zijn solo-cd's hebben internationaal veel bijval gekregen. De gitarist vormde het CATCH elektrische gitaarkwartet op verzoek van de Amerikaanse componist Steven Mackey. CATCH debuteerde in 2014 met het New York Philharmonic Orchestra.

Hijmans studeerde bij David Starobin aan de Manhattan School of Music (New York) waar hij de allereerste elektrische gitarist van de klassieke gitaarafdeling was. Zijn baanbrekende werk aan de Manhattan School werd bekroond met de prestigieuze Andrés Segovia-prijs. Hij treedt geregeld op in het Holland Festival en werkte eerder ook al meerdere malen samen met Calliope Tsoupaki.

meer