Gesprek met schrijver en hiphopkenner Thomas Heerma van Voss

De Groene:
the motown project

Stephan Sanders

podcast

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Ooit stond Motown voor Motor Town, en dat stond dan voor Detroit, de stad van de auto-industrie. Maar vanaf eind jaren ’50 was Motown het legendarische platenlabel, dat een doorbraak wist te forceren van zwarte muzikanten naar een wit publiek. Alicia Hall Moran is een klassiek geschoolde mezzosopraan, die het Motown geluid met gemak laat doorlopen van Marvin Gaye tot de barokcomponist Henry Purcell. The Four Tops hadden een voorloper: hij heette Mozart.

biografieën

Mezzosopraan Alicia Hall Moran laat zich niet in één hokje plaatsen. Ze is een zangeres en componiste die zich moeiteloos beweegt tussen verschillende disciplines en genres als opera, jazz, theater en

beeldende kunst. Haar muzikale opleiding kreeg ze aan Barnard College/Columbia University en de Manhattan School of Music en ze kreeg les van grote namen in de klassieke muziek als Shirley Verrett, Adele Addison, Betty Allen, Hilda Harris en Martina Arroyo.

Alicia Hall Moran werkt samen met gevierde artiesten als Carrie Mae Weems, Adam Pendleton, Joan Jonas, Ragnar Kjartansson, Simone Leigh, Liz Magic Laser, curator Okwui Enwezor en choreograaf Bill T. Jones, van musici als Bill Frisell en Charles Lloyd en diverse schrijvers, van Simon Schama tot Carl Hancock Rux. Zo cureerde ze als artist in residence samen met haar echtgenoot, pianist Jason Moran, de vijfdaagse performance cyclus BLEED in de Whitney Biennial, met een mix van zang, dans, theater poezie, dagboeken, film en journalistiek. Ook ontwikkelden ze werk voor onder meer de Biënnale van Venetië, het Walker Art Center en het Philadelphia Museum of Art, Carnegie Hall en de Elb Philharmonie in Hamburg en in 2017 ontvingen ze een Art of Change-beurs van de Ford Foundation.

Daarnaast was ze artist in residence in het Isabella Stewart Gardner Museum en ontving onder meer opdrachten van Art Basel Miami, het MASSMoCA, Museum of Modern Art, The Kitchen en het Histories Remixed/Art Institute Chicago. Ze schreef veelgeprezen werken, zoals HEAVY BLUE, haar eerste album, het motown project, The Five Fans, Breaking Ice: The Battle of the Carmens, en Black Wall Street. Op Broadway maakte ze haar debuut in de Tony Award-winnende productie van Gershwins Porgy and Bess en zong de rol van Bess in de daaropvolgende tournee.

 

meer

Stephan Sanders (Haarlem, 1961) is een Nederlandse schrijver, journalist, columnist en presentator. Hij studeerde Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, was lang werkzaam als redacteur 

van de Groene Amsterdammer, en doceerde aan de UvA, the University of Minnesota (USA), the University of Iowa (USA) en de Rijksuniversiteit van Groningen. 

Sanders presenteerde radio- en televisieprogramma’s voor verschillende omroepen (VPRO, KRO, Human, NOS/NTR) waaronder Het Blauwe Licht (met Anil Ramdas) en Met het Oog op Morgen. Als columnist werkte hij onder meer voor Vrij Nederland, de Volkskrant, en Trouw. Enkele van zijn boektitels zijn: Ai, Jamaica (verhalen), Buitenwacht (essays) en Iets meer dan een seizoen (memoires). 

meer

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door