Gesprek met Koen Schouten (saxofonist, jazzkenner) over Vocal Classics of the Black Avant-garde.

De Groene:
Elaine Mitchener

Stephan Sanders

podcast

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Er bestond in de jaren ’60 en ’70 nog een onbetwiste avant-garde, ook in de jazzwereld, waar het intuïtieve en abstracte van de jazzmuziek werd benadrukt. Zangeres en componist Elaine Mitchener is Brits–Jamaicaans, en dook opnieuw in die zwarte, Amerikaanse avant-garde periode, die ze zelf niet meemaakte. Jazz is niet gezellig of poppy, Mitchener eert het experiment.

biografieën

Zangeres Elaine Mitchener, geboren in Londen in een Jamaicaanse familie, is zowel een toonaangevend performer van hedendaagse gecomponeerde muziek als een veelgeprezen

improvisatiezangeres. Als alumni van het Londense Trinity College of Music studeert ze momenteel met operazangeres Jacqueline Bremar. Ze heeft opgetreden met vele vooraanstaande Europese en Amerikaanse instrumentalisten, waaronder Evan Parker, George Lewis en William Parker. Op het gebied van gecomponeerde muziek richt ze zich op het hedendaagse repertoire - stukken die ze heeft uitgevoerd zijn onder andere Cave van Tansy Davies met de London Sinfonietta, SongBooks van John Cage, Manga Scroll van Christian Marclay, en Infinito Nero van Salvatore Sciarrino. Er zit ook een radicale politieke dimensie in haar gekozen repertoire. Als lid van het Britse ensemble Apartment House heeft ze een punt gemaakt van het uitvoeren van werken van zwarte componisten, waaronder Julius Eastman, Fluxus-kunstenaar Ben Patterson, en de Britse première van Charles Mingus' String Quartet No 1.

 

Onder de naam 'Elaine Mitchener Projects' heeft ze een aantal projecten ontwikkeld die het historische belang van Afrikaans-diasporische componisten en improvisatoren verder benadrukken. Zo is er Sweet Tooth, Vocal Classics of the Black Avant Garde en het Jeanne Lee Project. Haar trio The Rolling Calf combineert teksten van revolutionaire Caraïbische schrijvers met collectieve elektroakoestische improvisatie om een nieuw bruggenhoofd te slaan voor de zwarte Britse avant-garde.

meer

Podcastmaker Stephan Sanders ( Haarlem, 1961) is een Nederlandse schrijver, journalist, columnist en presentator. 

Hij studeerde Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, was lang werkzaam als redacteur van de Groene Amsterdammer, en doceerde aan de UvA, the University of Minnesota (USA), the University of Iowa (USA) en de Rijksuniversiteit van Groningen.

 Sanders presenteerde radio- en televisieprogramma’s voor verschillende omroepen (VPRO, KRO, Human, NOS/NTR) waaronder Het Blauwe Licht (met Anil Ramdas) en Met het Oog op Morgen. Als columnist werkte hij onder meer voor Vrij Nederland, de Volkskrant, en Trouw. Enkele van zijn boektitels zijn: Ai, Jamaica (verhalen), Buitenwacht (essays) en Iets meer dan een seizoen (memoires).

meer

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door