Verlichte muziek

Radio Kamerorkest

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Jaap Drupsteen vertaalt tijdens het Holland Festival moderne muziek van onder meer Takemitsu, Ives en Schonberg, gespeeld door het Radio Kamerorkest onder leiding van Peter Eotvos, in spannende, associatieve beelden. Het is voor de eerste keer dat de grafisch ontwerper en kunstenaar de door hemzelf ontwikkelde techniek live toepast.

Achtergrondinformatie

De grafisch ontwerper en regisseur Jaap Drupsteen is al jarenlang geinteresseerd in de combinatie van muziek en beeld. Dat hij erin slaagt muziek in spannende beelden te vertalen en daarbij clichématige associaties weet te vermijden, bewees Drupsteen al met zijn veelbejubelde serie muziekprogramma's Het oog als oor en zijn visuele vormgeving van het muziekstuk Sinfonia van Luciano Berio. Drupsteen gebruikt talloze beeldopnamen, die hij met behulp van digitale grafische technieken samenvoegt tot een gelaagde, bewegende collage. De structuur van het muzikale werk vormt daarbij het uitgangspunt.
 
Tijdens het Holland Festival pastte Drupsteen zijn werkwijze live toe tijdens een concert van het Radio Symfonie Orkest onder leiding van Peter Eotvos. Werken van onder meer Toru Takemitsu, Charles Ives en Arnold Schonberg werden door videoprojecties ondersteund, die met behulp van verschillende camera's en door Drupsteen eerder bewerkt beeldmateriaal tot stand kwamen. Bewegingen werden uitvergroot, muzikale accenten werden visueel versterkt door vervormde projecties en toevoeging van kleuren en licht, en abstracte beelden verhevigden de muziek. Op deze wijze hoopte Drupsteen de muziekbeleving van de toeschouwer op een hoger plan te brengen. Bij zijn geraffineerde beeldcomposities liet hij de muziek in haar waarde en dat maakte Verlichte muziek tot een visuele liefdesverklaring aan de muziek.