Turquoise

Kamran Ince / Ahmed Saygun

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Wie bij Turkse muziek onmiddelijk aan volksmuziek of de populaire zanger Tarkan denkt, ziet een belangrijk deel van de recente muziektraditie over het hoofd. Het werk van hedendaagse Turkse componisten staat in Nederland echter maar zelden op het concertprogramma. Dit gemis maken het Holland Festival en de NPS Radio enigszins goed met een concert gewijd aan Kamran Ince en Ahmed Saygun.

Biografieën

Ahmed Saygun, die leefde van 1907 tot 1991, studeerde in de jaren twintig op verzoek van Kemal Ataturk in Parijs om kennis op te doen van Westerse muzikale technieken. Bij zijn terugkomst in Turkije ging Sayguns aandacht uit naar de eigen volksmuziek. Die interesse uitte zich in zijn composities, die gekenmerkt worden door het samengaan van Westerse en traditionele Turkse elementen. Het is niet toevallig dat Saygun bij het verzamelen van volksmuziek uit Anatolie samenwerkte met Béla Bartók, die op soortgelijke wijze de Hongaarse volksmuziek incorporeerde in zijn werk.
 
De 39-jarige Kamran Ince is geboren uit Amerikaans-Turkse ouders en woont in New York, maar geldt op dit moment als één van de belangrijkste Turkse componisten. Het klassieke tonale systeem vormt de basis voor zijn muziek, maar daarop bouwt Ince verrassende harmonieen vol pregnante motieven en met gebruik van een eigenzinnig timbre en ritme. Zijn afkomst verloochent hij niet: vaak verwijst zijn werk naar Turkije en de Turkse muziek. In de Verenigde Staten en Turkije wordt Inces oeuvre regelmatig uitgevoerd door toporkesten.