The shutov assembly

Brian Eno

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Brian Eno componeerde de ambient music van The Shutov Assembly eind jaren tachtig. In 1992 bracht hij zijn werk, geheel door hemzelf uitgevoerd op synthesizer en diverse andere instrumenten, uit op cd. Tijdens het festival in 1999 word dit tapijt van rustgevende, elektronische klanken voor het eerst, samen met een aantal nummers uit Another Greenwood en Music for Films III, uitgevoerd door een orkest. Speciaal voor deze gelegenheid worden deze werken door Eno en Steve Gray opnieuw gearrangeerd.

Biografie

Brian Eno werd in 1948 geboren in het Britse Woodbridge, Suffolk. Hij studeerde  aan verschillende kunstacademies, en in 1971 trad hij toe tot de popgroep Roxy Music. na zijn vertrek bij de band in 1973 startte hij een solocarrière als muzikant, componist en producer. Hij werkte onder meer samen met David Bowie, de Talking Heads, John Cale, Luciano Pavarotti, U2, Gavin Bryars en Michael Nyman.

Eno stond aan de wieg van de ambient music: rustige, overvloeiende klankomgevingen voor besloten en openbare ruimten, die in samenhang met de inrichting van de ruimte de bezoekers in een bepaalde sfeer brengen. Ambient music is opgebouwd uit omgevingsgeluiden en tonale, soms ook atonale klankopvolgingen, die niet bedoeld zijn om oplettend naar te luisteren. Deze composities beinvloeden een hele generatie van muzikanten en kunstenaars. Vanaf eind jaren zeventig bracht Eno verschillende albums met ambient music uit, afgewisseld met popplaten als Before and After Science en More Blank than Frank.

Naast zijn muziekloopbaan ontwikkelde Brian Eno zich op het gebied van de visuele media. Zijn installaties waren te zien over de gehele wereld. Sinds 1994 is hij professor aan het Royal College of Art in London. Op 27 juni wijdde de VPRO op Nederland 3 een avond aan de audiovisuele kunstenaar in de programmareeks De nieuwe wereld, waarin Brian Eno door middel van beeldfragmenten zijn visie gaf op de huidige tijd.