The residents

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De bijbel is de meest recente inspiratiebron van The Residents, een groep geheimzinnige artiesten die altijd anoniem zijn gebleven en het publiek al meer dan 25 jaar in verwarring brengen met hun videowerk, cd-rom's en albums. Op hun laatste cd, Wormwood, zingen de mysterieuze Amerikanen vrolijke, onnavolgbare en absurde liedjes naar donkere verhalen uit het Oude Testament.

Biografie

Het is een vreemd gezelschap, The Residents uit San Francisco. Ze weigeren hun identiteit prijs te geven, treden slechts in de openbaarheid gehuld in vermommingen en geven geen interviews. Sinds de vroege jaren zeventig laten ze van zich horen, in eerste instantie met een aantal opvallende elpees (onder meer Third Reich 'Roll, Duck Stab/Buster & Glen en Eskimo). Soms serieuze muziek, vaak ironische covers van popklassiekers, dan weer bizarre expirimenten zoals het Commercial Album uit 1980, dat bestaat uit veertig reclamejingles. Later stortten de anti-sterren zich ook op het maken van videoclips en cd-roms, en in beide genres worden ze beschouwd als belangrijke voorlopers. Twee van hun videoclips uit de jaren zeventig zijn aangekocht door het Museum of Modern Art in New York. De cd-roms Freak Show en Bad Day on the Midway waren succesvolle verkenningen van het nieuwe interactieve medium.

Maar The Residents staan ook bekend om hun theatrale shows. Tijdens het Holland Festival traden ze op met Wormwood: Curious Stories from the Bible. The Residents stuitten in het Oude Testament op frappante verhalen: over moord en doodslag, verkrachting, overspel en wraak. Deze zwarte kant van de bijbel vertaalden ze in vrolijke popsongs, 'eenvoudige liedjes over kinderoffers en genocide.' De bijbel als Freak Show, waarbij voor alle liedjes geldt: niets is verzonnen, sla het boek er maar op na.