Music for airports

Brian Eno

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Een van de doelstellingen van de Bang on a Can All-Stars is het opnieuw onder de aandacht brengen van belangrijk muzikaal werk, dat ten onrechte is vergeten. Brian Eno's Music for Airports uit 1978 was volgens het Amerikaanse muziekcollectief zo'n werk. Daarom nam het ensemble vorig jaar deze klassieker van de ambient music opnieuw op. Een niet voor de hand liggende keuze, want het werk werd door Eno volkomen elektronisch uitgevoerd. De Bang on a Can-leden schreven de muziek noot voor noot uit tot een partituur voor een akoestisch ensemble. De atmosferische klanken van Music or Airports kregen dankzij deze uitvoering een warm en levend geluid. Tijdens het Holland Festival zullen de Bang on a Can All-Stars een live uitvoering geven op de plek waarvoor het werk bedoeld is: Schiphol Plaza.

Biografie

Brian Eno werd in 1948 geboren in het Britse Woodbridge, Suffolk. Hij studeerde  aan verschillende kunstacademies, en in 1971 trad hij toe tot de popgroep Roxy Music. Na zijn vertrek bij de band in 1973 startte hij een solocarrière als muzikant, componist en producer. Hij werkte onder meer samen met David Bowie, de Talking Heads, John Cale, Luciano Pavarotti, U2, Gavin Bryars en Michael Nyman.
 
Eno stond aan de wieg van de ambient music: rustige, overvloeiende klankomgevingen voor besloten en openbare ruimten, die in samenhang met de inrichting van de ruimte de bezoekers in een bepaalde sfeer brengen. Ambient music is opgebouwd uit omgevingsgeluiden en tonale, soms ook atonale klankopvolgingen, die niet bedoeld zijn om oplettend naar te luisteren. Deze composities beinvloeden een hele generatie van muzikanten en kunstenaars. Vanaf eind jaren zeventig bracht Eno verschillende albums met ambient music uit, afgewisseld met popplaten als Before and After Science en More Blank than Frank.
 
Naast zijn muziekloopbaan ontwikkelde Brian Eno zich op het gebied van de visuele media. Zijn installaties waren te zien over de gehele wereld. Sinds 1994 is hij professor aan het Royal College of Art in London. Op 27 juni wijdt de VPRO op Nederland 3 een avond aan de audiovisuele kunstenaar in de programmareeks De nieuwe wereld, waarin Brian Eno door middel van beeldfragmenten zijn visie geeft op de huidige tijd.