King Arthur

Henry Purcell

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De koningen Arthur en Oswald strijden om de hand van de schone blinde jonkvrouw Emmelijn. Toneel en opera gaan een spannend verbond aan in de uitvoering van King Arthur die op zaterdagmiddag 5 juni het Holland Festival 1999 opent. De jeugdtheatergezelschappen Huis aan de Amstel en Theatergroep Maccus en het Combattimento Consort Amsterdam maken er een feestelijke familievoorstelling van, voor iedereen vanaf 8 jaar.

Achtergrondinformatie

De Engelse barokcomponist Henry Purcell schreef King Arthur, naar een libretto van de dichter John Dryden, in 1691. Tijdens het festival wordt de semi-opera uitgevoerd zoals hij aan het einde van de zeventiende eeuw in Engeland te zien zou zijn: een combinatie van toneel en opera met acteurs, zangers, koor en orkest. In spannende scènes en betoverende tableaus voeren zij het publiek een onbekende wereld binnen. De gezongen en gesproken teksten zijn op een unieke manier met elkaar verweven, samen beelden zij het verhaal uit van een koning op zoek naar zijn geliefde.
 
John Dryden schreef een eigen versie van de befaamde, middeleeuwse Arthur-sage. In deze King Arthur dingen twee koningen naar de hand van het mooie blinde meisje Emmelijn: de fijnzinnige en ingetogen Arthur en de ruwe onbehouwen Oswald. De liefdesstrijd ontaardt in een oorlog, die Arthur wint. Oswald laat het er echter niet bij zitten en ontvoert Emmelijn, in de hoop dat zij van hem gaat houden. Maar zij heeft haar hart al aan Arthur verpand. Arthur gaat op zoek naar zijn geliefde en belandt in een betoverd woud, waar drogbeelden en schijngestalten hem in verwarring brengen. Terwijl de goede tovenaar Merlaan hem terzijde staat, heeft de zwarte magiër Lemar koning Oswald in zijn macht gekregen. Rond de opvoeringen van King Arthur zijn workshops en er is speciaal voor kinderen een operawijzer gemaakt. Op de Internetsite www.kingarthur.nl staat een spel waarbij kinderen koning Arthur kunnen helpen zijn mooie Emmelijn te vinden in het betoverde bos. De Operawijzer is een introductie tot de opera en bestaat uit een cd en een boekje. De workshops zijn er zowel voor kinderen vanaf acht jaar met hun ouders, als voor kinderen alleen tussen de negen en twaalf jaar. In de workshops maken de deelnemers creatief kennis met opera in het algemeen en King Arthur in het bijzonder.