Internationaal Theaterschool Festival

Its

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De tiende editie van het Internationaal Theaterschool Festival heeft als thema 'passie en professie'. Naast de voorstellingen van binnen- en buitenlandse examenkandidaten is er een driedaags symposium over de invloed van de stadscultuur op de podiumkunsten en de toekomstmogelijkheden voor de nieuwe generatie theatermakers. Samen met het Holland Festival organiseert het ITs het debat Maak plaats en workshops door gerenommeerde dansers en regisseurs.

Achtergrondinformatie

Jonge dansers, acteurs en regisseurs presenteren van 21 tot 30 juni dertig voorstellingen uit de hele wereld in de Nestheaters en de Theaterschool. Eindexamenproducties van theaterscholen uit Roemenië en Utrecht, Turkije en Amsterdam, Kazakstan en Maastricht. Leerlingen van de St. Petersburg Theatre Arts Academy en de Yale School of Drama spelen samen in The Government Inspector, uit Zuid-Afrika komt Deep in the Coca-lala en studenten van Anna Teresa de Keersmaekers academie P.A.R.T.S. treden op in een dansproductie. Sinds 1990 maakt een breed publiek via het Internationaal Theaterschool Festival (ITs) kennis met de nieuwe generatie theatermakers. De tiende editie van ITs stat in het teken van 'passie en professie'. Eén van de onderdelen is het debat Maak plaats dat het ITs samen met het Holland Festival organiseert: een forumdiscussie over de toekomstmogelijkheden voor jonge acteurs, dansers en regisseurs. Is er genoeg doorstroming van jong talent? Willen zij wel doorstromen? Waar naar toe?
 
De strikte grenzen tussen het grote en kleine-zalencircuit, tussen de commerciele en de gesubsidieerde sector brokkelt af. Wat is de rolvan de overheid en wat moeten talenten zelf in huis hebben om het te redden? Moet je daarvoor je ziel verkopen? Aan het debat nemen onder meer deel theatermaakster Mechteld Prins, popmuzikant Dolf Planeijdt van The Ex, Joop van den Ende, Ben Hurkmans, directeur van het Fonds voor de Podiumkunsten, Barbara van Lindt, directeur van het Gasthuis, en choreograaf Feri de Geus. Naast Maak plaats werken het ITs en het HF dit jaar ook samen bij de organisatie van workshops die verzorgd worden door theatermakers uit het Holland Festival: danser en choreograaf Koen Augstijnen van Les Ballets C. de la B. (Plage Tattoo/Circumstances), de dansers Maxime Rigobert en Stephane SChivot van La Compagnie DCA (shazam!) en, onder voorbehoud, Einar SChleef en Peter Sellars, de regisseurs van de theatervoorstellingen Salome en Bijbelse stukken.