India song

Ivo van Hove

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In het koloniale, decadente India van de jaren dertig is één blik tussen de vice-consul van Lahore en de vrouw van de Franse ambassadeur genoeg om hun levens voorgoed te veranderen. Ivo van Hove regisseert Chris Nietvelt, Ramsey Nasr en Bart Siegers in de wereldpremière van Marguerite Duras' India Song, het verhaal van een allesverterende passie.

Achtergrondinformatie

India Song is het verhaal van een liefde en de herinnering aan die liefde. Het speelt zich zowel af in het nu als in het koloniale India van de jaren dertig, in het blanke reservaat waar recepties, borrels en diners moeten zorgen dat de hitte, de vochtigheid en het verval even worden vergeten. Anne-Marie Stretter, de vrouw van de Franse ambassadeur, voelt zich na een ontmoeting met de vice-consul van Lahore voor altijd met hem verbonden. Vier stemmen halen herinneringen op aan de liefdesaffaire en proberen haar weer zichtbaar te maken.
 
In het werk van Marguerita Duras, die wereldberoemd werd met de roman De minnaar, staat de allesverterende passie, samengebald in een enkel beslissend moment, centraal. Daarna is de hartstocht gedoemd te sterven, omdat zelfs zij niet in staat is de fundamentele afstand tussen mensen te overbruggen. Het is een lichtflits zonder levenskans. Alleen de herinnering aan het moment, waarop het leven even glans en betekenis had, leeft verder. Omdat Marguerite Duras' India Song de meeslepende kracht en betovering heeft van een muzikale compositie, werkte Ivo van Hove opnieuw samen met muzikant en performer Harry de Wit, waarmee hij eerder Koppen maakte tijdens het Holland Festival 1997. Voor een stijlvolle kostumering is de modeontwerper Dries van Noten aangetrokken.