Eislermaterial

Heiner Goebbels/Ensemble Modern

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Componist/regisseur Heiner Goebbels en het Ensemble Modern verrasten vorig jaar al met het theatrale concert Schwarz af Weiss. Dit jaar spelen zij het intieme Eislermaterial, waarin Goebbels eer betoont aan Hanns Eisler. In een eenvoudig, fraai belicht decor zingt acteur Josef Bierbichler minder bekende, weemoedige liederen van de grote Duitse componist.

Achtergrondinformatie

Een gedreven en getalenteerd man was de Duitse componist Hanns Eisler (1898-1962), maar zijn muziek wordt nog maar zelden uitgevoerd. Eisler hield zijn hele leven zijn marxistische idealen hoog en kwam daardoor vaak in de problemen. De 'humanistische communist' vluchtte in 1933 voor het fascisme naar Los Angeles, werd daar later door communistenjager McCarthy weer verdreven en vestigde zich na de oorlog in de DDR, waar hij al snel weer met de autoriteiten overhoop lag. Tegenwoordig vinden zijn talloze strijdliederen voor de arbeidersklasse (vaak op teksten van zijn vriend Betoit Brecht) nog maar weinig weerklank, en hoe kan het ook anders?

Maar Hanns Eisler is ook de componist van weemoedige Exil-liederen, van prachtige kamermuziek en van filmmuziek. Met Eisler-material brengt componist/regisseur Heiner Goebbels een eerbetoon aan de man die in de jaren zeventig zijn grote voorbeeld was- Goebbels speelde in die tijd op straat en bij politieke demonstraties met het Linksradikalen Blasorchester - en van wiens muziek hij altijd is blijven houden. Hij bewerkte verschillende composities van Eisler en smeedde ze aaneen tot een liefdevol, maar ook mild kritisch portret. De liederen werden gezongen door de grote Beierse theater- en filmacteur Josef Bierbichler, begeleid door het Frankfurter Ensemble Modern. Bierbichler zingt met een hoge, voorzichtige falsetstem, die doet denken aan het ongepolijste stemgeluid van Eisler zelf, die regelmatig zijn eigen liederen vertolkte. Eislermaterial was een fascinerende, scherpzinnige en gevoelige muzikale hommage.

CREDITS

regie, compositie en tekst
Heiner Goebbels
met
Ensemble Moder en Josef Bierbichler
decor- en lichtontwerp
Jean Kalman
muzikale instudering
Peter Rundel
klankregie
Norbert Ommer
regie-assistent
Stephan Buchberger