Bob

Anne Bogart

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De invloedrijke New-Yorkse theatermaakster Anne Bogart komt voor het eerst sinds lange tijd met een van haar stukken naar Nederland. De solovoorstelling BOB is een hommage aan avantgarde-regisseur en visueel kunstenaar Robert Wilson. Geen realistisch portret, maar een onderzoek van Wilsons ideeen over familie, kunst en de Amerikaanse cultuur.

Achtergrondinformatie

Robert Wilson, door velen beschouwd als een geniaal theatermaker, neemt in de internationale kunstwereld een vooraanstaande positie in. De in Texas geboren Wilson, onder meer bekend van Einstein on the Beach, verwerkt zijn eigen levenservaringen als inspiratiebron voor zijn spectaculair vormgegeven voorstellingen. Met de solo BOB, gespeeld door Will Bond, wilde Anne Bogart het publiek via Wilsons idëeen confronteren met de creatieve crisis waarin het theater destijds verkeerde en met de botsingen in Amerika tussen de populaire en gevestigde cultuur.

Bogart, artistiek leidster van de Saratoga International Theatre Institute en een van de belangrijkste hedendaagse theatermakers, over BOB: 'Alle teksten in de voorstelling komen van Robert Wilson. Met de hulp van mijn assistente Kara Manning heb ik honderden interviews verzameld, die Wilson in zijn dertigjarige carrière gaf. De meest fascinerende en provocerende uitspraken zijn door Jocelyn Clarke, een Ierse schrijfster, critica en dramaturge, verwerkt in een script. Ik wilde met BOB geen realistisch portret maken van de persoon Wilson, maar via zijn uitspraken spitten in zijn ideeen over familie, kunst en de Amerikaanse cultuur.'

Biografie

In 1992 richtte Anne Bogart samen met Tadashi Suzuki het Saratoga International Theatre Institute op om het Amerikaanse hedendaagse theater  te herpositioneren en nieuw leven in te blazen. Sindsdien is Bogart veelvuldig gelauwerd met nationale en internationale prijzen voor haar voorstellingen. Tijdens het festival komt zij voor het eerst sinds lange tijd met een van haar stukken naar Nederland: de experimentele monoloog Bob. Gespeeld door Will Bond is Bob een hommage aan avant-garde regisseur, ontwerper en visueel kunstenaar  Robert Wilson.

Anne Bogart verzamelde honderden interviews die Wilson in de afgelopen dertig jaar gaf en liet zijn meest fascinerende en provocerende uitspraken door dramaturge Jocelyn Clarke verwerken in een script. Wilson die bij het maken van zijn eigen geschiedenis en die van de wereld om hem heen te gebruikt, figureert in Bob als een icoon voor de Amerikaanse maatschappij. Je hoeft dus geen kenner van het werk van Wilson te zijn om Bob te zien en te begrijpen. Bob is niet bedoeld om een realistisch portret van de kunstenaar te geven maar is veel meer een voorstelling over familie, kunst en de Amerikaanse cultuur.