Fototentoonstelling

Attack!

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Getatoeeerde lijven, bevreemdende baby's, rauwe erotiek. Ruim twintig wereldbekende fotografen laten gedurende het hele festival hun werk zien in de tentoonstelling ATTACK! Deelnemers zijn onder meer de Japanner Nobuyoshi Araki, de Amerikanen Steve Hart, Amy Arbus en Duane Michals en de Fransman Jean Baudrillard. Thema van ATTACK!, samengesteld door Johan Swinnen, is de grenservaring in de fotografie.

Achtergrondinformatie

Sommige beelden verwarren. Dat geldt zeker voor de foto's die Johan Swinnen, hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen, koos voor de tentoonstelling Attack!, die als ondertitel Photography on the Edge mee kreeg. Het zijn beelden die grenzen aftasten: de grenzen van intimiteit, liefde, leven, erotiek, de grens tussen gekte en het normale. De Amerikaanse Amy Arbus laat foto's van baby's zien die totaal niet beantwoorden aan onze conventies; de Japanse Nomura laat in haar serie Naked Time haar oog lustvol over de lijven van jonge mannen glijden, niet minder rauw dan de blik van de bekende erotomaan Araki.
De Japanner Araki zal in de tentoonstelling werk laten zien dat hij speciaal hiervoor in het Amsterdamse nachtleven maakte. De foto's van Maori's die Hans Neleman schoot zijn opvallend onromantisch. Dat geldt ook voor de serie A Bronx tale: The Impact of Aids die Steve Hart maakte van een New-Yorkse familie die in de ogen van velen de grenzen van de samenleving zeker overschreden heeft. In de tentoonstelling zal bovendien een selectie te zien zijn uit de verzameling van een anonieme Nederlander die afbeeldingen van penissen collectioneert, gefotografeerd door groten uit de fotografiegeschiedenis. De fototentoonstelling beoogt grenzen, die wij in onze samenleving vastgesteld hebben, op scherp te zetten.

Tijdens ATTACK! vonden er verschillende lezingen plaats in De Balie. Onder andere door de bekende Franse socioloog/filosoof Jean Baudrillard die ook als kunstenaar aan ATTACK! deelneemt. Bovendien verscheen een publicatie die naast de beelden uit de tentoonstelling essays bevat van gerenommeerde auteurs als Jean Baudrillard, Willem Elias, Pool Andries, John Berger, Anne Tucker en Edna O'Brian.

Credits

deelnemers
o.a. Nobuyoshi Araki, Steve Hart, Amy Arbus. Duane Michals, Jean Baudrillard
samenstelling
Johan Swinnen
boek
“Attack! Photography on the Edge”,.Houtekiet/de Prom, 1999
met dank aan
Mondriaan Stichting, Maison Descartes en Hilton Hotel