Een wervelende ontmoeting tussen dans en woord

On Malta

Vrij naar The Jew of Malta van Cristopher Marlowe

Orionteatern, Mats Ek

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De choreograaf Mats Ek, van 1966 tot 1973 regisseur bij het Marionetten Theater en het Koninklijk Dramatisch Theater in Stockholm, is voor een keer zijn oude liefde teruggekeerd. Of, om precies te zijn: On Malta is in feite een mengvorm tussen theater en dans, met een prominente rol voor muziek.

Ek liet zich voor deze productie inspireren door het drama The Jew of Malta van Christopher Marlowe uit 1951. Hij geeft de inhoud als volgt aan: Vertegenwoordigers van drie culturen vechten om de macht in het Middellandse-zeegebied. Het kleine Malta is plaats van handeling van een almaar exorbitanter wordende geweldspiraal, waarin iedereen zowel slachtoffer als geweldspleger is. Maar in ‘de kieren tussen vooroordeel en leugen is er ruimte voor herinnering, dromen, komedie en liefde om onverwacht op te bloeien’. ‘Een wervelende ontmoeting tussen dans en woord’, schreef Svenskaja Dagbladet naar aanleiding van de première vorig najaar, terwijl Metro oordeelde: ‘Sterk en sensueel. Combineert het beste van theater en dans. ’En Hudiksvalls tidning benadrukte de ‘warme en humane humor die de mens toont zoals hij is’.

CREDITS

tekst
Mats Ek, vrij naar The Jew of Malta van Christopher Marlowe
regie en choreografie
Mats Ek
uitvoering
Orionteatern
dramaturgie
Irene Kraus
decor en kostuums
Peder Freiij
muziek
Niko Röhlke
Iichtontwerp
Göran Westrup
grime en kapwerk
Ulrika ritter
cast
Niklas Ek (Barabas) Nathalie Ruiz (Abigail), Jan Dolata (Kapitein 1 en 2, Del Bosco), Boaz Cohen (Jood, Pilla-Borza), Mats Flink (Ferneze), Malin Ek (Calymath, Bellamira), Ulf Friberg (Lodowick), Ana Laguna (Abdis), Yvan Auzely (lthamor)
musici
Niko Röhlcke, Lotta Johansson, Torbjörn Svedberg