Grüber ensceneert Verdi

Otello

De Nederlandse Opera, Koninklijk Concertgebouworkest, Koor van De Nederlandse Opera, Kinderkoor Kathedrale Koorschool Utrecht

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Dat Giuseppe Verdi door toedoen van zijn uitgever Ricordi op hoge leeftijd alsnog met Arrigo Boito in contact kwam, moet beslist als een van de gelukkige wendingen in de muziekgeschiedenis worden bestempeld.

Achtergrondinformatie

Boito, die zelf ook componist was, had zich in zijn jonge jaren immers ronduit kritisch over Verdi uitgelaten. Maar hij slaagde er met zijn op Shakespeare's toneelstukken gebaseerde libretti voor Otello en Falstaff in de componist na diens Requiem tot twee nieuwe meesterwerken te inspireren.
Na hun Falstaff-productie uit 1994 zetten De Nederlandse Opera, het Koninklijk Concertgebouworkest en dirigent Riccardo Chailly nu met Otello hun Verdi-cyclus voort. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de mise-en-scène van Klaus Michael Grüber. Deze theatermaker realiseerde sinds 1972 een aantal baanbrekende producties bij de Berlijnse Schaubühne. Daarnaast verwierf hij zich een plaats tussen de groten van de operaregie, onder meer dankzij een fenomenale Parsifal bij De Nederlandse Opera in het seizoen 1991-'92.

Credits

muziek
Giuseppe Verdi
libretto
Arrigo Boito
uitvoering
De Nederlandse Opera
uitvoering
Koninklijk Concertgebouworkest, Koor van de Nederlandse Opera, Kinderkoor Kathedrale School Utrecht
dirigent
Riccardo Chailly
regie
Klaus Michael Grüber
decor
Eduardo Arroyo
kostuums
Lia Doornekamp, Moidele Bickel
licht
Vinicio Cheli
cast
Vladimir Bogatsjov (Otello), Timothy Noble (Jago), Lucia Mazzaria (Desdemona), Vicente Ombuena (Cassio), Robert Lloyd (Lodovico), Jorge Perdigón (Roderigo), Leo Geers (Un araldo), Catherine Keen (Emilia)