Silviu Purcărete ensceneert tetralogie van Aeschylus

Les Danaïdes

Silviu Purcărete

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De Roemeense regisseur Silviu Purcărete is een snel stijgende ster in de internationale theaterwereld. (The Observer: ‘Een verbluffend talent’).

Achtergrondinformatie

Voor zijn voorstellingen, die opvallen door een bij uitstek visuele benadering, kiest hij meestal klassieke literaire teksten zoals Phaedra, de Decameron, Ubu Roi en L'Orestie. Met zijn enscenering van Titus Andronicus maakte hij enkele jaren geleden een triomftocht over de hele wereld. 'Hij maakt voorstellingen die vol aantrekkelijke beelden zitten,' schreef Michaël Zeeman over Purcărete's werk in de Volkskrant, 'en waarin de bewegingen van groot belang zijn. Alleen het schouwspel al dat hij zijn publiek voorzet is verleidelijk, maar er zit bovendien een indringende dramatische kracht onder.'Purcărete is verantwoordelijk voor wat de omvangrijkste toneelproductie (120 acteurs en musici) sinds Peter Brooks Mahabharata (1985) en Peter Steins Julius Ceasar (1993) genoemd kan worden: Les Danaïdes. Het gaat om een poging tot reconstructie (waarschijnlijk de eerste sinds drieduizend jaar) van Aeschylus' gelijknamige tetralogie uit de vijfde eeuw voor Christus. Hiervan is weliswaar slechts één deel bewaard gebleven, De smekelingen, maar zijn strekking is via andere bronnen toch bekend geworden. Voor zijn versie van De Danaïden heeft Silviu Purcărete, samen met Griekse wetenschappers, tal van tekstfragmenten tot een avondvullend geheel aaneengesmeed.

Credits

tekst
Silviu Purcărete
vertaling
Paul Mazon
regie
Silviu Purcărete
muziek
Iosif Hertea, Wolfgang Amadeus Mozart
decor, kostuums
Stefania Cenan
licht
Silviu Purcărete, Vadim Levinschi
cast
Coco Bloos (Danaos), Mariana Buruiana (Artemis/lo), Micaela Caracas (Hera), Radu Beligan (Zeus), Mihai Dinvale (Hermes), Victor Rebengiuc (Apollo/Pelasgos), Alexandru Repan (Poseidon) ea