semi-concertuitvoering

Leonore

Gardiner met oerversie van Beethovens enige opera

Orchestre Révolutionnaire et Romantique, Monteverdi Choir

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Na zijn  grensverleggende, elektriserende cyclus van late Mozartopera's heeft John Eliot Gardiner het oog laten vallen op Beethovens enige opera, of liever: op de eerste versie daarvan.

Achtergrondinformatie

Leonore, in Gardiners visie 'geen Wagneriaanse doorgecomponeerde opera, maar een reeks dramatische tableaux-vivants', zal net als de Mozart-cyclus een semi-concertante uitvoering krijgen. De afgelopen jaren slaagden Gardiner en de zijnen (de English Baroque Soloists, het Monteverdi Choir en een reeks uitnemende solisten) er met behulp van deze relatief nieuwe 'opvoeringspraktijk' steevast in het Amsterdamse Concertgebouw om te bouwen tot een zinderende operazaal - met een minimum aan middelen en een maximum aan inventiviteit. Waarbij steeds voorop stond dat elke actualisering uit den boze was. Het ligt dan ook niet in de verwachting dat Gardiner, net als veel hedendaagse regisseurs, het gegeven van Leonore /Fidelio (de bevrijding van een politieke gevangene) naar onze tijd zal verplaatsen.

CREDITS

muziek
Ludwig van Beethoven
libretto
Joseph Sonnleithner, Stephan von Breuning, Georg Treitschke
uitvoering
Orchestre Révolutionnaire et Romantique, Monteverdi Choir
dirigent
John Elliot Gardiner
regie
Annabel Arden
cast
Hillevi Martinpelto (Leonore), Christiane Oelze (Marzelline), Franz Hawlata (Rocco), Albert Bonnema (Florestan), Geert Smits (Don Fernando), Toby Spence (Jaquino), Matthew Best (Don Pizarro), Johan Leysen (verteller)