Vlootschouw van uitvoerenden en componisten

Ensemble-masterclasses

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Van 11 tot en met 15 juni zijn er in het kader van de Ensemble Parade masterclasses voor ensembles met studenten van alle muziekopleidingen in Europa die aangesloten zijn bii de EilA, de European League of Institutes of the Arts. Deze masterclasses, waaraan de componisten Franco Donatoni, Mauricio Kagel, György Kurtág en Ton de Leeuw meewerken, worden georganiseerd in samenwerking met net Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, met steun van het Holland Festival, De IJsbreker en Gaudeamus. Op 15 juni vindt in De IJsbreker een concert plaats met werken van genoemde componisten, uitgevoerd door de deelnemende ensembles.

Achtergrondinformatie

Workshops voor studentenensembles van Europese muziekopleidingen over Trio (Ton de Leeuw), Smalt (Donatoni), Midi (Donatoni), Match (Kagel), Aus dem Nachlass (Kagel), Hommage á Schumann (Kurtág); slotconcert door deelnemende ensembles; paneldiscussie over de rol van ensembles binnen het muziekvakonderwijs.

 

Rond 1970 vervulde het Nederlandse muziekensemble slechts een marginale rol in het concertbedrijf. Noeste arbeid van musici; componisten vooruitstrevende kunstpodia en instellingen heeft ertoe geleid dat er na vijfentwintig jaar een ensemblecultuur is ontstaan, die wortel heeft geschoten in de Nederlandse muziekwereld. De Ensemble  Parade wil, als apotheose van het Ensemble Jaar, een muzikale vlootschouw zijn.
Van makers èn uitvoerders. Zij muziek (maar liefst twaalf premières, gecomponeerd in opdracht van gezamenlijke (co)producenten, deels met steun van het Fonds voor Scheppende Toonkunst) van vrijwel alle grote componisten van dit moment, van  Andriessen tot Berio, van Kagel tot Stockhausen. Daarnaast zijn ook belangrijke vertegenwoordigers van de jongere generaties present. Aldus is, in een bestek van tien dagen, een uniek overzicht mogelijk van de stand van zaken in de hedendaagse muziek. Tijdens dit tien concerten omvattende minifestival is het mogelijk de belangrijkste Nederlandse en buitenlandse ensembles van het moment aan het werk te horen. De parade biedt daarmee een exclusieve gelegenheid om vergelijkenderwijs verschillen en overeenkomsten tussen de uitvoeringspraktijk van de hedendaagse muziek in een aantal Europese landen te observeren.