Een postmodernistische bewegingstovenaar

ALIE/NA(C)TION

Ballett Frankfurt

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Een 'bewegingstovenaar' en een 'duivelskunstenaar', zo wordt het Amerikaanse dansfenomeen William Forsythe wel genoemd. Met een grenzeloze inventiviteit bedenkt choreograaf /licht-, kostuum- en decorontwerper Forsythe steeds weer nieuwe, virtuoze danspatronen voor de leden van het Ballet Frankfurt, dat hij sinds 1984 leidt.

Achtergrondinformatie

In het jaar 1992 ontstond ALIE/NA(C)TION, dat religieuze waanzin en vreemdelingenhaat als onderwerpen had. Een jaar later maakte Forsythe een nieuwe versie die (zoals al zijn 'bewerkingen') een grotendeels nieuwe choreografie opleverde en waarin de politieke dimensie minder expliciet was. Op een duistere, verontrustende opening, waarin de dansers steeds ineen zijgen als hadden alle krachten hen verlaten - bewegingsmateriaal ontleend aan de film Alien - volgt een eerder lyrisch middendeel. Hierin maken de dansers op swingend en intens gezongen rap- en soulritmes  onder meer klassieke pirouetten, voor een deel op spitzen!
Het derde deel is juist weer heel sober. Op de bühne bevinden zich een pianist en een verteller, terwijl de complete dansersgroep al improviserend uiterst simpele bewegingspatronen uitvoert. De sfeer is nu kalm en troostvol, bijna berustend.

Biografie

Zijn stijl is op-en-top postmodernistisch, door de vele stijlcitaten maar tevens door een aanpak die voortdurend bestaande verbanden doorbreekt. Maar er is meer. Forsythe is een meester in het oproepen van mysterieuze werelden waarin figuren in uiterste concentratie handelingen verrichten als werkers in een futuristisch laboratorium. In de woorden van een criticus: 'Forsythe schept universums die je nauwelijks kunt bevatten, zeker niet kunt duiden en eigenlijk alleen maar moet ondergaan.'

CREDITS

choreografie
William Forsythe
muziek
Thom Willems, Arnold Schönberg
uitvoering
Ballett Frankfurt
kostuums
Stephen Galloway
dans
Jacopo Godani, Jill Johnson, Emily Molnar, Anthony Rizzi, Jone San Martin, Andrea Tallis, Dana Caspersen ea