Scenisch oratorium van Klaas de Vries naar The Waves van Virginia Woolf

A King, Riding

Asko Ensemble, Schönberg Ensemble

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Klaas de Vries (1944) is een van de opvallendste Nederlandse componisten van dit moment. De release van een cd met drie recente werken voor ensemble vorig jaar werd unaniem als iets heel bijzonders ervaren.

Achtergrondinformatie

Het 'scenisch oratorium' A King, Riding is gebaseerd op de roman The Waves van Virginia Woolf. Verder fungeren drie gedichten van Fernando Pessoa als commentaar (vergelijkbaar met het koraal in de passionen van J.S. Bach) dat de handeling van het stuk onderbreekt A King, Riding volgt, net als het boek, het leven van zes personages. Perceval, een zevende, niet sprekende (zingende) figuur, speelt in de gedachten van de anderen een belangrijke rol. Zij schijnen hun identiteit voor een groot deel te ontlenen aan hun verhouding met deze (geprojecteerde?) held. Muzikaal wordt hij verbeeld door de trompet, een van de solo-instrumenten die voortdurend in het werk aanwezig zijn als 'schaduw' van de personages. De instrumenten hebben op hun beurt weer een schaduw in de vorm van live elektronica die door middel van spiegeling, vertraging en versnelling zorgt voor een van de instrumentale muziek afgeleide schimmenwereld.
Klaas de Vries: ‘De titel A King, Riding is een metafoor voor het individu dat soeverein is als een koning maar tegelijkertijd gedwongen wordt tot een rit waarvan het verloop maar voor een deel beïnvloed kan worden, terwijl de eindbestemming voor iedereen tegelijk bekend en onbekend is.’

Biografie

Klaas de Vries' muziek wordt gekenmerkt door ritmische verfijning; zijn taal is heel geconcentreerd en heeft een rijk koloriet. Daarnaast schept hij in zijn werken vaak een betoverende, kleurige wereld à la Borges, Neruda en Márquez; hij baseert zich op dromen en geeft via zijn muziek aanleiding tot dromen.

Credits

muziek
Klaas De Vries
naar
Virginia Woolf en Fernando Pessoa
uitvoering
Asko Ensemble, Schönberg Ensemble
dirigent
Reinbert de Leeuw
regie
Christoph Marthaler
decor, kostuums
Anna Viebrock
licht
Dierk Breimeier
klankregie, geluid
Paul Jeukendrup
Jinny
Lisa Saffer (sopraan), Marijke van Kooten (viool)
Suzan
Rosemary Hardy (sopraan), Lucia Swarts (cello)
Rhoda
Gerrie de Vries (mezzo-sopraan), Susanne van Els (altviool)
Neville
Derek Lee Ragin (tenor), Leendert de Jonge (fluiten)
Louis
Christopher Gillet (tenor), Walter van Hauwe (blokfluiten)
Bernard
Harry van der Kamp (bas) en Harry Sparnaay (klarinetten)
Percival
Thomas Stache (danser, acteur), André Heuvelman (trompet)
A figure in waiting
Graham Valentine (acteur)