Het Zuid-Afrikaanse antwoord op Fame

Mama! The Musical of Freedom

Vitaal muziektheater van Mbongeni Ngema

Mbongeni Ngema

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Mama! is het Zuid-Afrikaanse antwoord op de Hollywoodfilm Fame (met lrene Cara), zo betitelt Mbongeni Ngema zijn nieuwste muziektheaterproductie.

Mama! is muziektheater waarin de voorbereidingen worden verteld van een muziektheaterproductie. Net als Fame gaat Mama! over artiesten die beroemd willen worden, over de spanning die hun ambitie met zich meebrengt en hun hoop om ooit in New York een plaats te veroveren tussen de groten van de show business. Maar, sleutelrollen in Mama! zijn er voor Mama, geliefd in heel Soweto, die de kunst een warm hart toedraagt en samen met dochter Melody en zoon Bra Tony, de Al Capone van de stad, het geld heeft gefourneerd voor het centrum waar de jonge mensen worden opgeleid. Aan het einde van Mama!, waarvoor Ngema naar eigen zeggen gepeperde, vibrerende muziek ('a kaleidascope of South Africa's new sound') schreef, loopt Mama op Broadway: het doel is bereikt. Mama! is de vijfde theaterproductie van Mbongeni Ngema (1955), na onder meer Magic at 4 am (Wiener Festwochen 1994) en het uiterst succesvolle Sarafina, dat twee jaar lang op Broadway stond en werd verfilmd met Whoopi Goldberg in de hoofdrol. Mama! is ook de grootste productie die ooit in Zuid-Afrika tot stand is gebracht, met een cast van veertig acteurs/zangers van alle rassen, een twaalf leden tellende band en een orkest van dertig musici.

Credits

regie, muziek
Mbongeni Ngema
uitvoering
Playhouse Production Durban
tekst
Mbongeni Ngema, Laura Jones
choreografie
Mbongeni Ngema, Sharon Montague-Lamb, Cyprian Shandu
dirigent
Eddie Mathiba
decor, kostuums
Sarah Roberts
licht
Mannie Manim
geluid
Mark Malherbe
cast
Leleti Khumalo (Mshikashika), Velephi Mnisi (Mama), Makalo Mofokeng (Bra Tony), Velile Mchuma (Velile), Ntombifuthi Mhlongo (Futhi), Phindile Mkhize (Melody) ea
producent
Civic Theatre Johannesburg
met steun van
KPN Nederland NV