Aria’s en alle Londense symfonieën van Haydn

Haydn Londense Symfonieën nrs. 94 en 102

Orkest van de Achttiende Eeuw

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Een uniek project is de uitvoering, tijdens een zestal opeenvolgende late-avondconcerten, van alle Londense symfonieën van Haydn door het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Frans Brüggen.

Zes late-avondconcerten met de Symfonieën nrs. 93 t/m 104 (Londense Symfonieën) en een reeks concertaria’s van Joseph Haydn.
Elke avond worden twee symfonieën en één aria uitgevoerd.

Programma

Londense Symfonieën nrs. 94 en 102

 

Aria di Donna Stella

 

Aria di Cardellini

Achtergrondinformatie

Deze twaalf werken vormen Haydns subliemste bijdrage aan een genre dat hijzelf artistiek volwassen heeft gemaakt. Dit door zijn meesterlijke bewerking van het muzikale materiaal, maar ook door de invoering van de, tot op de dag van vandaag gehandhaafde, instrumentale bezetting en de toevoeging van het menuet als vierde deel. Als 'intermezzo' tussen de symfonieën wordt een aantal concertaria's van Haydn uitgevoerd. Het gaat om aria's die hij componeerde als 'inleg' voor opera's van andere componisten (meestal mindere goden), en voor concerten van een bevriende zangeres. Deze zelden of nooit uitgevoerde stukken hebben niet het dramatische karakter van Mozarts concertaria's, maar tonen Haydn op zijn best in hun instrumentatie en thematische kracht. Soliste is Charlotte Margiono, de Nederlandse sopraan die de afgelopen jaren internationaal furore heeft gemaakt, met name door haar Mozart-vertolkingen.

Credits

muziek
Franz Joseph Haydn
uitvoering
Orkest van de Achttiende Eeuw
dirigent
Frans Brüggen
sopraan
Charlotte Margiono
met steun van
Koninklijke Ahold N.V., Audi, Pon’s Automobielhandel B.V., Deloitte & Touche en NOG Verzekeringen