Die Meistersinger von Nürnberg

De Nederlandse Opera, Nederlands Filharmonisch Orkest

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Die Meistersinger von Nürnberg, de enige komische opera die Richard Wagner schreef, gaat over de dichter-schoenmaker Hans Sachs, het Neurenbergse gilde van meesterzangers en een zangwedstrijd waarvan de winnaar mag dingen naar de hand van de mooie Eva.

Achtergrondinformatie

De vraag dringt zich op wat regisseur Harry Kupfer (1935) gaat doen met een toch bij uitstek Duitse opera als Die Meistersinger von Nürnberg, een komedie bovendien, met een op het eerste gezicht 'onschuldig' verhaal. Immers, zoals de ensceneringen die Kupfer sinds 1977 maakte bij De Nederlandse Opera laten zien, wordt zijn werk gekenmerkt door een verregaande actualiseringsdrift en een maatschappijkritische inslag. Zo situeerde hij Richard Strauss' Elektra (1977) in een abattoir, Beethovens Fidelio (1981) in een concentratiekamp, en Strauss' Salome (1988) en La Damnation de Faust (1989) van Hector Berlioz in DDR-achtige dictaturen. Overigens heeft Kupfer als Wagnerregisseur grote faam verworven. In Bayreuth ensceneerde hij in 1978 een legendarische Fliegende Holländer en in de periode 1988-'92 de Ring des Nibelungen, die op cd en video is verschenen.

Credits

muziek
Richard Wagner
uitvoering
De Nederlandse Opera, Nederlands Filharmonisch Orkest
dirigent
Hartmut Haenchen
regie
Harry Kupfer
choreografie
Roland Giertz
decor
Wilfried Werz
kostuums
Eleonore Kleiber
licht
Jean Kalman
cast
Jan-Hendrik Rootering (Hans Sachs), Siegried Vogel (Veit Pogner), Lassi Virtanen (Kunz Vogelgesang), Robert Bork (Konrad Nachtigall), Dale Duesing (Sixtus Beckmesser), Gerolf Scheder (Fritz Kothner), Joachim Arndt (Balthasar Zorn), Katarina Dalayman (Eva), Ruthild Engert (Magdalene) ea