Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival
Qu Xiasong (1952) baseerde het libretto van The Death of Oedipus op Sophocles’ Oedipus in kolonos. Redden om deze stof te nemen is, zegt hij, dat zowel de Griekse tragedie als het boeddhisme zich met het lot bezighoudt. Wat de componist in het verhaal interesseert is niet de gangbare Freudiaanse interpretatie maar wat in zijn ogen de essentie van de mythe is: de boeddhistische opvatting dat iemand ‘vrij’ is op het moment dat hij zijn lot accepteert. In de muziek van Qu Xiaosong vindt een vruchtbare clash plaats tussen hedendaagse westerse invloeden en eeuwenoude Aziatische tradities. Qu is een meester van de spannende stilte. Zijn muziek beweegt zich tussen intense rust en heftige dramatiek en heeft daardoor een zeer theatrale werking. ‘Als in een Chinees schilderij slaagt Qu erin om met een enkele lijn een groots muzikaal landschap te suggereren’. (Roeland Hazendonk over Qu’s compositie Yi).
Programma
Qu Xiaosong
The Death of Oedipus
Kameropera gebaseerd op Sophocles’ Oedipus in Kolonos
Pauze
Guo Wenjing
Wolvendorp
Kameropera in vier scènes naar de novelle Het dagboek van een gek van Lu Xun
Credits
- uitvoering
- Nieuw Ensemble
- dirigent
- Ed Spanjaard
- The Death of Oedipus
- muziek
- Qu Xiaosong
- regie
- Mark Timmer
- decor/kostuums
- Jeroen Henneman
- lichtontwerp
- Edwin Verstegen
- zang
- Romain Bischoff (Oedipus), Annette Daniels (Antigone), Elena Vink (Ismene), Nigel Robson (Theseus), John Tranter (Creon), Shi Kelong, Palle Fuhr Jørgensen, Emile Godding, John Tranter (Koor)
- Wolvendorp
- muziek
- Guo Wenjing
- regie
- Gijs de Lange
- decor/kostuums
- Paul Gallis
- lichtontwerp
- Reinier Tweebeeke
- zang
- Nigel Robson (Gek), Shi Kelong (Oudere broer), Ananda Goud (Vrouw), Kon Fang-fang (Meisje), John Tranter (Dokter He), Romain Bischoff, Palle Fuhr Jørgensen, Emile Godding, John Tranter (Pachters), Elena Vink (Geest van de dode zuster)