Opening Holland Festival 1994

Falstaff

Briljante komedie van een tachtigjarige Giuseppe Verdi

De Nederlandse Opera, Koninklijk Concertgebouworkest, Koor van de Nederlandse Opera

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Iedereen geloofde dat Verdi met Otello zijn carrière op grootse wijze had afgesloten. Totdat de maestro in 1893, op tachtigjarige leeftijd, verraste met de opera buffo Falstaff, zijn tweede komische opera na de (slecht ontvangen) Un giorno di regno uit 1840. Aan de basis van Falstaff ligt een vernuftig libretto van Arrigo Boito – op basis van Shakespeares The merry wives of Windsor en de twee delen van Henry IV.
Hoofdpersoon is de oplichter sir John Falstaff die van plan is twee dames te verleiden en het geld van hun rijke echtgenoten op te strijken, maar uiteindelijk aan het kortste eind trekt. Verdi componeerde bij deze vederlichte actie een subtiele, kwikzilveren partituur. Hij componeerde Falstaff voor een verhoudingsgewijs klein orkest, zodat de nadruk zou vallen op de duetten en ensembles. De superieure dramatische constructie, de melodische rijkdom en Verdi’s humanisme maken van Falstaff een van de mijlpalen in de operageschiedenis.

Credits

muziek
Giuseppe Verdi
libretto
Arrigo Boito
uitvoering
De Nederlandse Opera, Koninklijk Concertgebouworkest, Koor van de Nederlandse Opera
dirigent
Riccardo Chailly
regie
Lluís Pasqual
decor
Ezio Frigerio
kostuums
Franca Squarciapino
lichtontwerp
Pascal Mérat
zang
Bruno Praticò, Roberto Servile, Daniela Dessi, Donna Brown, Serena Lazzarini, Anna Steiger, José Bros, Jerold Siena, Sergio Bertocchi, Mario Luperi, Patricia Pace
koordirigent
Winfried Maczewski