The Cave

Nederlandse première

Steve Reich

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Steve Reich is zonder twijfel de belangrijkste Amerikaanse vertegenwoordiger van de minimal music. Sedert de jaren zestig heeft hij deze muziekstijl constant behoed tegen vervlakking en voorzien van nieuwe impulsen, zoals onder andere blijkt uit zijn imposante, tijdens het Festival van 1987 met veel succes uitgevoerde The Desert Music.
In het muziektheaterstuk The Cave snijden Steve Reich en videokunstenaar Beryl Korot een even pijnlijk als actueel onderwerp aan: de verhouding tussen joden en Palestijnen. Centraal staat de grot van Makpela, in de overwegend Arabische stad Hebron op de Westoever. Deze plek-waar Abraham (Ibrahim voor de moslims) werd begraven – is een bedevaartsoord voor zowel joden als moslims, waar de spanningen regelmatig hoog oplopen.
The Cave is vernieuwend muziektheater – video, geluid en licht worden op volstrekt originele wijze toegepast- met documentaire elementen. Op vijf grote videoschermen worden interviews met betrokkenen getoond. Hun woorden worden door de musici op het podium begeleid, gevarieerd en ‘ontwikkeld’, terwijl de zangers als koor fungeren en de personages op het scherm ‘verdubbelen’. Zo dramatiseren Reich en Korot de visie van Palestijnse Arabieren, Israëli’s en Amerikanen op een van de meest brandende vraagstukken van dit moment, geplaatst in de context van een eeuwenoude geschiedenis

Credits

muziek
Steve Reich
video-ontwerp
Beryl Korot
uitvoering
Steve Reich Ensemble
dirigent
Paul Hillier
toneelregie
Carey Perloff
decor
John Amone
licht
Richard Nelson
kostuums
Donna Zakowska