Der zerbrochne Krug

Lustspiel in einem Akt

Deutsches Theater Berlin

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Met Der zebrochne Krug (1806) werd Heinrich von Kleist (1777-1811) de schepper van de Duitse karakterkomedie: hij creëerde een nieuwe dramatische wereld waarin het innerlijk van de mens, de existentiële diepten van de ziel op de voorgrond treden.

In de (tragi)komedie Der zerbrochne Krug, die Kleist situeerde in de provincie Utrecht, wordt de verloofde van Eva aangeklaagd omdat hij de kruik van Eva’s moeder zou hebben gebroken. De dorpsrechter Adam moet een oordeel vellen, wat moeilijk is omdat hij de werkelijke dader is. Vandaar dat hij de ware toedracht uit alle macht probeert te verhullen, om ten slotte toch door de mand te vallen. In het personage van Adam, wanhopig op zoek naar Eva’s liefde, portretteert Kleist de zwakke mens die de waarheid niet onder ogen wil zien, haar probeert te ontvluchten en daarbij zijn ongeluk tegemoet ijlt.

Credits

tekst
Heinrich von Kleist
uitvoering
Deutsches Theater Berlin
regie
Thomas Langhoff
decor
Pieter Hein
kostuums
Christine Stromberg
cast
Klaus Piontek (Walter), Jörg Gudzuhn (Adam), Thomas Neumann (Licht), Gudrun Ritter (Mevrouw Marthe Ruil), Ulrike Krumbiegel (Eve), Horst Weinheimer (Veit Tümpel), Bernd Stempel (Ruprecht); Käthe Reichel (Brigitte) e.a.