Cianjuran-liederen uit Sunda

Ensemble L.S. Malati uit Bandung

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het niet-westerse programma heeft als thema muziek en dans uit Indonesië. Ensembles uit Java, Borneo, Kalimantan en Sumatra verzorgen een reeks spectaculaire voorstellingen in het Tropeninstituut. Er is gekozen voor een zeer gevarieerd programma, dat reikt van klassieke Middenjavaanse dansen, in schitterende kostuums en met begeleiding van een groot gamelan-orkest, tot aan verfijde Sundanese muziek rituele Dayak-masker-dansen en subtiele Batak-dans.

Achtergrondinformatie

Cianjuran’ (of ‘Kecapi Suling’) is een klassieke Sundanese muziekstijl. Het is een uiterst verfijnde en intieme vorm van kamermuziek, gewoonlijk vertolkt door één of twee vocalisten met begeleiding van twee tradiotionele citers (‘kecapi indung’ en ‘kecapi rincik’_ en de traditionele Dundanese fluit (suling))

De suling en de kecapi indung, de grootste van de twee citers, spelen samen de melodie en maken kleine omspelingen en versieringen. De kleinere kecapi rincik speelt variaties. De liederen, ‘Tebang Sunda Cianjuran’ genaamd, worden afgewisseld met instrumentale vertolkingen. Het ensemble L.S. Malati (de bloem van Ida) uit Bandung onder leiding van zangeres Ida Widawati wordt alom erkend als toonaangevend in dit genre. Naast de bijzondere interpretaties van zangeres Ida Widawati geeft de aanwezigheid van fluitist Durhan een heel bijzondere, haast mystieke kleur aan het geheel.

Credits

uitvoering
Ensemble L.S. Malati, Bandung