Eerste uitvoering in Nederland

Saterzang ‘Antigone’

Luc Brewaeys, Dirk Opstaele

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Tal van toneelschrijvers lieten zich inspireren door het verhaal van de Thebaanse Antigone, dochter van Oedipus en diens vrouw en moeder Iocaste. Tegen het verbod  van koning Creon  (haar oom) in begraaft zij haar broer Polynices, die gesneuveld is in een tweegevecht met zijn tweelingbroer Eteocles. Nadat zij als straf levend begraven is in een onderaards gewelf, pleegt zij zelfmoord. Als de halsstarrige Creon tot inkeer komt, is het al te laat: zijn zoon Haimon (Antigone's  verloofde) en zijn vrouw Euridice hebben Antigone's voorbeeld gevolgd. Dit mythologische verhaal is in deze muziektheaterproductie op basis van de koorzang Ungeheuer uit Hölderlins vertaling van Sophocles verwerkt  tot een 'saterzang', waarvoor Dirk Opstaele het libretto schreef en Luc Brewaeys de muziek componeerde

Credits

Idee, tekst, regie
Dirk Opstaele
muziek
Luc Brewaeys
muzikale leiding
Jan Rispens
kostuums
Afra Waldhör
licht
Hugo Moens, Marc Vandermeulen
muzikale coaching
Judith Vindevogel, Dirk Baert, Charles van Tassel, Craig Weston
geluidstechnicus tape
Jo Tavernier
decorbouw
Marino Basso / De Muur
dramaturgie
Christof Grootaers
techniek
Marc Vandermeulen
productie
Lukas Pairon
mezzosopraan
Rebecca De Pont Devies
tenor
Philip Curtis
bariton
Charles van Tassel
sopraan
Judith Vindevogel
coproductie
Holland Festival, De Munt (Brussel), Walpurgis (Antwerpen), I'Hippodrome de Douai, Brighton Festival, Limelight (Kortrijk)
Deze productie kwam tot stand met steun van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie West-Vlaanderen en Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.