De verzoeking

Pokoušeni

Václav Havel

Divadlo Na Zábradlí

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Toen Václav Havel begin jaren tachtig in de gevangenis zat, las hij Goethe's en Thomas Manns versie van de Faust-legende. Zodoende kwam hij op het idee een eigentijdse variant op dit klassieke thema te maken. Na zijn vrijlating schreef hij in tien dagen De verzoeking (Pokoušeni), dat hij in 1985 voltooide. Het speelt zich af in een instituut waar de wetenschap bewaakt wordt tegen irrationele invloeden, zoals esoterische richtingen, occultisme en zwarte magie. Een van de medewerkers, Dr. Foustka, wordt echter zelf in verzoeking gebracht door Fistula, die zich met duivelse praktijken bezighoudt. Maar Foustka's 'dissidentschap' blijft niet lang onopgemerkt. Hij moet op het matje komen bij zijn collega's, die onder leiding staan van de chef­ arts.

Havel werkte aan het begin van de jaren zestig nauw samen met regisseur, dramaturg en toneelcriticus Jan Grossman in het Praagse 'Balustradetheater', waar Havel zijn eerste successen vierde als toneelschrijver met onder andere Het tuinfeest (1963).

Credits

uitvoering
Divadlo Na Zábradlí
regie
Jan Grossman
decor
Ivo Židek
kostuums
Irena Greifová
muziek
Zdeněk Šikola
vertaling uit het Tsjechisch
Kees Mercks, Sjoerd de Jong
simultaanvertaling
Otakar Vangemund
cast
Ondřej Pavelka, Ilja Racek, Pavel Landovský, Jiří Ornest, Zuzana Geislerová, Ivana Chýlková, Vlastimil Bedrna, Mirsolava Pleštilova, Lubuše Geprtová, Vladimír Marek, Miloš Mejzlík, Věra Bublíková, Leoš Suchařipa, Marie Málková, Jan Novotný