Les Atrides

Théâtre du Soleil

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

+Het Théâtre du Soleil, gevestigd in de voormalige kruitfabriek La Cartoucherie in een buitenwijk van Parijs, geldt als een van de belangrijkste theater vernieuwende instituten in Europa. Het gezelschap trad eerder in Nederland op tijdens het Holland Festival 1986 met het Aziatische koningsdrama L’histoire terrible mais inachevée de Norodom Sihanouk, Roi du Cambodge: een productie die door pers en publiek werd beschouwd als het absolute hoogtepunt van dat jaar. Het Théâtre du Soleil heeft dit jaar een nieuwe imposante productie  aan zijn repertoire toegevoegd: Les Atrides, een Griekse tragedie-cyclus waarin de grote dichter Euripides en Aeschylos het tragische lot van de afstammelingen van Atreus bezingen.
De stukken waaruit de cyclus bestaat, Iphigénie à aulis, Agamemnon en Les Choéphores, worden in een enigszins bewerkte vorm gespeeld, waarin oorzaak (het offeren van Iphigenia) en gevolg (de moord op Clytaemnestra) als één geheel worden getoond.
Regisseuse Ariane Mnouchkine heeft in de drie jaar waarin zij en haar spelers aan dit titanenproject werkten een nieuwe speelstijl ontwikkeld, waarbij zij gebruik maakt van elementen uit het antieke Griekse theater (het koor) en klassiek Indiase dansvormen (kathakali). Iphigénie en Agamemnon gingen december jl. in een Cartoucherie in première en zullen tezamen met het volgende deel, Les Choéphores, tijdens het Holland Festival voor het eerst in het buitenland worden opgevoerd.

Programma

I: Iphigénie à Aulis – J. en M. Bollack naar Euridipes

II: Agamemnon – Mnouchkine naar Aischylos

III: Les Choéphores – Mnouchkine naar Aischylos

Credits

uitvoering
Théâtre du Soleil
regie
Ariane Mnouchkine
decor
Guy-Claude François
muziek
Jean-Jacques Lemétre
cast
George Bigot, Simon Abkarian, Nirupama Nityanandan ea