Trojahn, Obst, J.S. Bach, Holliger

Asko Ensemble, Nederlands Kamerkoor

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Programma

Manfred Trojahn - Chimères (1983)

 

Michael Obst - Kristallwelt III (1986)

pauze

Johann Sebastian Bach - Komm o Tod, du Schlafes Bruder

 

Heinz Holliger - selectie uit de Scardanelli-Zyklus (1985)

Eisblumen - Der Frühling (II) - Der Sommer (I) - Engführung - Der Herbst (III)/Choral a 4 - Glocken-Alphabet- altfluit solo uit Turm-Musik- Der Winter  (III)/Der ferne Klang

Biografieën

Asko Ensemble

Het Asko Ensemble is een groep musici die zich uitsluitend richt op uitvoering van muziek uit de twintigste eeuw. Vooral de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van de hedendaagse muziek hebben de aandacht van dit ensemble, dat daarbij samenwerkt met dirigenten als Denis Cohen, Cliff  Crego, Peter Eötvös, Oliver Knussen, Reinbert de Leeuw, lngo Metzmacher, David Porcelijn en Lucas Vis. De programma's van het Asko Ensemble hebben een projectmatig karakter en zijn in principe thematisch van opzet. In de serie Proms in Paradiso kwamen de afgelopen jaren vele projecten tot stand: computermuziek in 1986; Nederlandse componisten en de cyclus Carceri d'Invenzione van Ferneyhough in 1987; premières van Vriend, Torstenssen en Verbey  in 1988; muziek van Xenakis en een programma met onder meer pianoconcerten van Cage en Ligeti in 1989. Daarnaast waren er vele andere concerten in Nederland en daarbuiten, zoals die in het kader van De Nieuwe Serie, een project met Michaels Reise um die Erde van Karlheinz Stockhausen en uitvoeringen van de opera Max en de Maximonsters van Oliver Knussen.

Het Asko Ensemble speelde onder meer tijdens het Contemporary Music Festival in Huddersfield  (Engeland), Musiikin Aika (Finland), Musica Festival Strasbourg (Frankrijk), het Bartók Festival (Hongarije), La Biennale di Venezia (Italië) en de Warschauer Herfst (Polen).

 

lngo Metzmacher

De Duitse dirigent Inga Metzmacher werd geboren in 1957 als zoon van de cellist Rudolf Metzmacher. Hij studeerde piano, muziektheorie en orkestdirectie in Hannover, Salzburg en Keulen, en volgde bovendien cursussen orkestdirectie bij Peter Eötvös en Franco Ferrara. In 1981 werd hij als pianist lid van Ensemble Modern, dat hij sinds 1985 regelmatig dirigeert. In 1984 werd hij repetitor onder Michael Gielen aan de Opera van Frankfurt, waar hij in 1987 debuteerde  met Le nozze di Figaro. Hoewel zijn activiteiten op het gebied van de opera sindsdien aanmerkelijk zijn toegenomen (onlangs dirigeerde hij Schuberts Fierrabras in Utrecht), is Metzmacher vooral bekend als pleitbezorger van hedendaagse muziek

 

Het Nederlands  Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor werd in 1937 opgericht door dirigent en pianist Felix de Nobel. Vanaf 1980 werkt het Nederlands Kamerkoor  zonder vaste dirigent en nodigt per project gastdirigenten uit, zoals Frans Brüggen, Eric Ericsson, Nikolaus Harnoncourt, Ton Koopman en Reinbert de Leeuw. Het programma varieert van vroegbarokke tot recent geschreven composities. Het Nederlands Kamerkoor werkt regelmatig samen met het Koninklijk Concertgebouworkest, The Amsterdam Baroque Orchestra, het Orkest van de Achttiende Eeuw, La Petite Bande, Concentus Musicus en het Schönberg Ensemble.

Het Kamerkoor maakt elk jaar verschillende concertreizen. Zo maakte het samen het Orkest van de Achttiende Eeuw een uitgebreide tournee langs veertien Europese steden met de Hohe Messe van Bach. Het seizoen 1990/91 voert het koor naar Zweden, Engeland, Duitsland en de Amerikaanse Westkust. De cd's van het Nederlands Kamerkoor met Liszts Via Crucis en Rossini’s Petite messe solenelle hebben internationale prijzen behaald. Voor de komende twee jaar staan vijftien cd's gepland, met o.a. Ton Koopman, Peter Schreier, John Alldis, Frans Brüggen en Dietrich Fischer-Dieskau. Volgend seizoen zal het Nederlands Kamerkoor nieuwe Nederlandse muziek brengen van onder meer Robert Heppener, Ton de Leeuw en Peter Schat.

CREDITS

muziek
Manfred Trojahn, Michael Obst, Johann Sebastian Bach, Heinz Holliger
uitvoering
Asko Ensemble, Nederlands Kamerkoor
dirigent
Ingo Metzmacher
altfluit
Leonore Pameijer
coproductie
NOS-radio, Holland Festival