Schönberg

Radio Filharmonisch Orkest

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Programma

Friede auf Erde (1907)
Pelleas und Melisande (1903)
symphonisches Dichtung

pauze

A survivor from Warsaw (1947)
Die glückliche Hand (1910-13)
Drama mit Musik

Biografieën

Radio Filharmonisch Orkest
Het Radio Filharmonisch Orkest werd in 1945 opgericht. De dirigent die de grootste invloed heeft gehad op het orkest is Jean Fournet, die bijna 20 jaar lang chef-dirigent is geweest en nog steeds een graag geziene gastdirigent is.

Het Radio Filharmonisch Orkest werd behalve door Fournet door tal van andere grote dirigenten en componisten gedirigeerd, zoals Eduard van Beinum, Luciano Berio, Antal Dorati, Bernard Haitink, Mauricio Kagel, Kirill Kondrasjin, Bruno Maderna, Leopold Stokowski, Pierre Monteux, Riccardo Muti, Willem van Otterloo, Karlheinz Stockhausen, Hans Vonk en natuurlijk Edo de Waart, de huidige chef-dirigent. In de loop van de jaren heeft het Radio Filharmonisch Orkest zich gespecialiseerd in de uitvoering van minder bekend repertoire. Veel aandacht wordt daarbij besteed aan de twintigste-eeuwse muziek en aan werken die een ongebruikelijke bezetting vragen, zoals Arnold Schönbergs Gurrelieder, Mauricio Kagels Sankt-Back-Passion, Gustav Mahlers Tiende Symfonie en Les Troyens van Hector Berlioz

Het Groot Omroepkoor
Het Groot Omroepkoor (1945) is met zijn 79 vocalisten een veelzijdig koor met een repertoire dat zich uitstrekt van barok tot avant-garde. Bovendien heeft het koor een uitgebreid a capella-repertoire. Dankzij de grote flexibiliteit van het Groot Omroepkoor en de veelzijdigheid van het repertoire wordt het koor veelvuldig gevraagd nieuwe werken in première te brengen. Het koor werkt samen met landelijke orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest en treedt regelmatig op in het buitenland.

Credits

uitgevoerd door
Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor
dirigent
Edo de Waart
spreekstem
Henk Smit
bas-bariton
Huub Claessens
muziek
Arnold Schönberg
coproductie
NOS-radio, Holland Festival