Drummers of the world

Percussiegroepen en soloslagwerkers uit Japan, Nepal, Irak, Suriname, Senegal, Ghana, Frans Guyana

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Twee dagen lang presenteert het Holland Festival in Paradiso een uitgebreid programma van topdrummers vanuit de hele wereld.


Japan Tot de absolute top van de meesterdrummers in de wereld kan de Japanner Eitetsu Hayashi gerekend worden. Hayashi slaagde erin de grenzen van ‘Wadaiko’ – het traditionele Japanse drummen – te doorbreken om een eigen drumstijl te creëren waarbij hij de ‘Taiko’- Japanse drums – combineert met moderne muzikale vormen.
Nepal Het programma van de Newar drummers uit Nepal bestaat uit twee onderdelen, het zogenaamde ‘navabaja’en ‘dhimaybaja. Het ‘navabaja’-spel is naast een enorm spektakel een spirituele en bij uitstek muzikale belevenis. Met het ‘dhimaybaja’, de processiemuziek van de Newar boeren, geven de boeren op een onstuimige manier uiting aan hun vreugde.
Suriname Een ensemble van acht drummers, zangers en dansers brengt een programma met 'winti' en 'kawina': traditionele religieuze muziek en dans van het oorspronkelijk uit West-Afrika afkomstige deel van de Surinaamse bevolking.
Frans Guyana De Boni, van origine afstammelingen van de uit westelijk Afrika afkomstige slaven, hebben een rijke traditie aan ceremoniën rond de dood. Ook het oproepen van geesten die zich openbaren via mensen gaat gepaard met uitgebreide rituelen.
Korea De ‘samulnori’-groep uit Korea die tijdens het Holland Festival optreedt, geniet roemruchte bekendheid vanwege haar opzwepende optredens . ‘Samulnori' is een bonte mengeling van muziek, dans, acrobatiek en rituelen, vooral bedoeld ter amusement en gespeeld op vier percussie­ instrumenten.
Senegal Stammend uit een eeuwenoud geslacht van zangers is Singsing Faye één van de laatsten uit de regio rond Dakar die de Senegalese trommeltraditie voortzet en overdraagt aan zijn zoons.
Irak Het 'Rifi'-slagwerk-ensemble uit Irak improviseert op traditionele Arabische 'Wazn'-ritmen: basisritmes, gespeeld door het hele ensemble worden afgewisseld met improvisaties op de verschillende instrumenten.
Ghana Aja Addy uit Ghana staat aan het hoofd van een opleiding in Afrikaanse dans, muziek en traditionele heelkunde, geniet hoog aanzien als Tigari-priester, maar is bovenal een virtuoos op de trommels.

Programma

9 juni

13.00-14.00 Korea

15.00-16.00 Irak

17.00-18.00 Suriname

20.30-22.00 Japan


10 juni

12.00-13.30 Japan

15.00-16.00 Nepal

17.00-18.00 Guyana

20.30-21.30 Senegal

22.00-23.00 Ghana

Credits

In samenwerking met Extra European Arts Committee en Cultural Cooperation London