Richard Strauss

Die Frau ohne Schatten

Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, St. Bavo Jongenskoor

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Samen met de VARA presenteert het Holland Festival in Amsterdam en Den Haag één van Strauss' meest veeleisende opera's. Die Frau ohne Schatten is een van de eerste werken waarin Strauss samenwerkte met de Oostenrijkse dichter en toneelschrijver Hugo von Hoffmansthal; een samenwerking van eenzelfde importantie als die tussen Mozart en Da Ponte. Na aanvankelijk in Salomé en Elektra zeer vooruitstrevende muziek te hebben geschreven, keerde Strauss in Der Rosenkavalier en Die Frau ohne Schatten op zijn schreden terug en kwam tot een bijna decadente post-romantische stijl, die perfect bij de freudiaanse en minstens zo decadente wereld van Von Hoffmansthal aansloot. De warme lyriek, liefde voor de stem, en een verbluffende

rijkdom aan kleuren en harmonieën - wellustig op de grens van de wansmaak balancerend - zijn de verleidelijkste ingrediënten van Die Frau ohne Schatten.

Credits

uitvoering
Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, St. Bavo Jongenskoor
dirigent
Edo de Waart
libretto
Hugo von Hoffmannsthal
coproductie
VARA-radio, Holland Festival
solisten
James King (Der Kaiser), Alessandra Marc (Die Kaiserin), Reinhild Runkel (Die Amme), Kristinn Sigmundsson (Der Geisterbote), Franz Grundheber (Barak), Johanna Meier (Sein Weib), Lieuwe Visser, Hans van Heiningen (Stimme der Wéchter), Claron McFadden (Erste Dienerin)