Bouliane, Febel, B.A. Zimmerman, Gielen

Nederlands Blazers Ensemble

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Programma

Denys Bouliane - A propos….et le Baron perché? (1985)

Reinhard Febel - Konzert für Klavier und Blasinstrumente (1988)

pauze

Bernd Alois Zimmermann - Rheinische Kirmestänze (1962)

 

Michael Gielen - Pflicht und Neigung (1989)

Biografieën

Nederlands Blazers Ensemble

Het Nederlands Blazers Ensemble werd opgericht in 1959 en verrichtte sedertdien baanbrekend werk in de uitvoeringspraktijk van de kamermuziek in Nederland. Het ensemble is kort geleden verjongd. De kern bestaat uit een nieuwe generatie prominente musici: soloblazers uit onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentieorkest. Het ensemble brengt  afwisselend klassiek repertoire in kleine bezetting en programma's met veelal grotere  bezettingen, waarin klassiek repertoire wordt afgewisseld met hedendaagse en speciaal voor het Nederlands Blazers Ensemble gecomponeerde stukken. Zodoende wordt het repertoire voortdurend vernieuwd met zowel hedendaagse muziek als met onbekende werken uit het verleden, opgedoken uit allerlei bibliotheken in binnen- en buitenland.

Voor het twintigste-eeuwse repertoire worden dirigenten als Edo de Waart, Reinbert de Leeuw, David Porcelijn en Richard Dufallo aangetrokken; voor het klassieke repertoire wordt het ensemble gecoacht door Frans Brüggen, een samenwerkingsverband dat in 1991 zijn beslag zal krijgen in een uitvoering van Mozarts Gran Partita. In de nieuwe samenstelling maakte het Nederlands Blazers Ensemble tournees naar Engeland en Venezuela; de komende seizoenen worden Italië, Noord- en Zuid-Amerika  aangedaan.

 

David Porcelijn

David Porcelijn heeft als gastdirigent vele internationaal befaamde orkesten geleid, zoals het lsrael Philharmonic Orchestra, het Metropolitan Opera Orchestra, het Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Kamerorkest, het New York City Ballet Orchestra, het Adelaide Symphony Orchestra, het Melbourne Symphony Orchestra en het Sydney Symphony Orchestra. Sinds 1986 werkt Porcelijn regelmatig samen met het Asko Ensemble. In hetzelfde jaar werd hij aangesteld als docent orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium. Porcelijn studeerde fluit bij Frans Vester, compositie bij Kees van Baaren en Jan van Vlijmen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en orkestdirectie, compositie en theorie bij Michel Tabachnik, wiens assistent hij enige tijd was. Hij was enige jaren als adjunct-directeur en docent verbonden aan het Rotterdamse Conservatorium en was tevens vaste dirigent van het Radio Blazers Ensemble en Ensemble M. Van 1977 tot 1986 was Porcelijn dirigent en muzikaal directeur van het Nederlands Dans Theater.

Credits

muziek
Denys Bouliane, Reinhard Febel, Bernd Alois Zimmermann, Michael Gielen
uitvoering
Nederlands Blazers Ensemble
dirigent
David Porcelijn
piano
Volker Banfleld
coproductie
NOS-radio, Holland Festival