B.A. Zimmerman

Radio Kamerorkest

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het uit 39 musici bestaande Radio Kamerorkest is een internationaal gerenommeerd ensemble, vooral op het gebied van de hedendaagse muziek. Het repertoire bestaat voor bijna de helft uit muziek van de twintigste eeuw en het orkest geeft regelmatig premières van Nederlandse composities. Ernest Bour, die van1975 tot 1987 chef-dirigent van het orkest was, heeft een belangrijk stempel gedrukt op de ensemblecultuur, niet alleen op het gebied van de hedendaagse muziek, maar ook op het gebied van de klassieken, in het bijzonder de symfonieën van Beethoven. Vele gastdirigenten van naam hebben met het orkest samengewerkt, onder wie David Atherton, Frans Brüggen, Ton Koopman, Hans Vonk, Lothar Zagrosek, Jean Fournet, Kent Nagano en Bernhard Klee. Het orkest is een veel gevraagd ensemble op de grote Nederlandse concertpodia. Bovendien wordt het regelmatig uitgenodigd door het buitenland. Het speelde in Bonn (Beethovenfest), Madrid (Festival de Otofio), Metz (Rencontres Internationales de Musique Contemporaine), Warschau (Warschauer Herbst), Donaueschingen, Indonesië, Alicante, Wenen en Frankfurt.

Programma

B.A. Zimmermann

Konzert für Oboe und kleines Orchester (1952)

 

Kontraste
Musik zu einem imaginären Ballett
(1953)

 

Omnia tempus habent
Kantate für Sopran-Solo und 17 Instrumente auf Texte der Vulgata
(1957/58)

 

pauze

 

Inleiding door Hans Zender

 

Antiphonen
für Viola und 25 Instrumentalisten
(1961)

Radio Filharmonisch Orkest
Het Radio Filharmonisch Orkest werd in 1945 opgericht. De dirigent die de grootste invloed heeft gehad op het orkest is Jean Fournet, die bijna 20 jaar lang chef-dirigent is geweest en nog steeds een graag geziene gastdirigent is.
Het Radio Filharmonisch Orkest werd behalve door Fournet door tal van andere grote dirigenten en componisten gedirigeerd, zoals Eduard van Beinum, Luciano Berio, Antal Dorati, Bernard Haitink, Mauricio Kagel, Kirill Kondrasjin, Bruno Maderna, Leopold Stokowski, Pierre Monteux, Riccardo Muti, Willem van Otterloo, Karlheinz Stockhausen, Hans Vonk en natuurlijk Edo de Waart, de huidige chef-dirigent. In de loop van de jaren heeft het Radio Filharmonisch Orkest zich gespecialiseerd in de uitvoering van minder bekend repertoire. Veel aandacht wordt daarbij besteed aan de twintigste-eeuwse muziek en aan werken die een ongebruikelijke bezetting vragen, zoals Arnold Schönbergs Gurrelieder, Mauricio Kagels Sankt-Back-Passion, Gustav Mahlers Tiende Symfonie en Les Troyens van Hector Berlioz

 

Het Groot Omroepkoor
Het Groot Omroepkoor (1945) is met zijn 79 vocalisten een veelzijdig koor met een repertoire dat zich uitstrekt van barok tot avant-garde. Bovendien heeft het koor een uitgebreid a capella-repertoire. Dankzij de grote flexibiliteit van het Groot Omroepkoor en de veelzijdigheid van het repertoire wordt het koor veelvuldig gevraagd nieuwe werken in première te brengen. Het koor werkt samen met landelijke orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest en treedt regelmatig op in het buitenland.

CREDITS

muziek
Bernd Alois Zimmermann
uitvoering
Radio Kamerorkest
dirigent
Hans Zender
uitvoering
Groot Omroepkoor
hobo
Frank van Koten
sopraan
Christina Ascher
altviool
Pascal Siffert