Hoogtepunten uit opera’s van Donizetti en Bellini

Operafragmenten Bellini en Donizetti

Koninklijk Concertgebouworkest, Koor van De Nederlandse Opera

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De Rai-concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest mogen zich al jaren in een overweldigende belangstelling verheugen. Dit keer speelt het orkest onder leiding van Riccardo Chailly wederom fragmenten uit werken van twee giganten uit het Italiaanse operarepertoire: Vincenzo Bellini en Gaetano Donizetti.

Programma

Gaetano Donizetti (1797-1848) – uit Don Pasquale (1842)
Ouverture
Aria Bella, si come un angelo
voor bariton

 

Gaetano Donizetti (1797-1848) – uit L’elisir d’amore (1832)
Aria Come Paride vezzoso
voor bariton

 

Gaetano Donizetti (1797-1848) – uit Don Pasquale
Koor Che interminabile andirivieni

 

Gaetano Donizetti (1797-1848) – uit Lucia di Lammermoor (1835)
Recitatief en aria Tombe degli avi miei
voor tenor
Aria Regnava nel silenzio
voor sopraan

 

Pauze

 

Vincenzo Bellini (1801-1835) – uit Norma (1831)
Ouverture

 

Vincenzo Bellini (1801-1835) – uit I Puritani (1834)
Koor en ensemble A te, o cara
Aria Ah! Per sempre
voor bariton

 

Vincenzo Bellini (1801-1835) – uit Norma (1831)
Aria Casta diva
voor sopraan en koor
Slotscène van de tweede acte Norma, deh Norma
voor sopraan, tenor, bas en koor

Achtergrondinformatie

De komische opera Don Pasquale, die Donizetti voor het Théâtre des Italiens in Parijs schreef, is in zekere zin een merkwaardig werk. Het gegeven, overgenomen uit een reeds bestaand libretto met de titel Ser Marc'Antonio, behoort tot het bekend genre kluchten rond de oude man en het jonge meisje, die vanaf de middeleeuwen niet van het West-Europese toneel weg te denken waren, maar in harteloosheid gaat deze opera daarbij erg ver. De rijke oude Don Pasquale wordt niet alleen door zijn familie bedrogen (een normale gang van zaken als er een erfenis in het spel was), maar ook door zijn huisarts en 'vriend' Malatesta.

Biografieën

Riccardo Chailly studeerde aanvankelijk compositie bij o.a. zijn vader Luciano Chailly. Zijn directie-opleiding ontving hij aan het conservatorium van Perugia bij Piero Guarino en later bij Franco Caracciolo en bij Franco Ferrara. Hij maakte in korte tijd grote naam als operadirigent in Italië en vervolgens ook in het buitenland, waar hij optrad aan o.m. de Metropolitan Opera, Covent Garden en de Wiener Staatsoper. Ook als orkestdirigent kreeg hij bekendheid in de Verenigde Staten en Europa. Met ingang van 1982/83 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Radio-Sinfonie-Orchester Berlin en m.i.v. 1986/87 nam hij de functie van 'direttore musicale' op zich van het operahuis Teatro Comunale Bologna. Sinds september jl. is hij chef-dirigent van het Concertgebouworkest.

 

De in Messina geboren sopraan Lucia Aliberti debuteerde in 1977 bij het Festival van Spoleto in de titelrol van Bellini's La sonnambula. Kort daarop presenteerde zij zich in Engeland, waar zij nadien o.m. optrad in Glyndebourne. Inmiddels is zij een regelmatige gast bij de belangrijkste Europese operatheaters. Aan de Metropolitan Opera in New York maakte zij in 1988 haar de­buut in Lucia di Lammermoor, vervolgens in Los Angeles in een door Placido Dominga geleide productie van La traviata. In 1987 trad zij voor het eerst in Nederland en met het Concertgebouworkest op, eveneens tijdens het RAI-concert.

 

Giuseppe Sabbatini maakte in 1988 zijn debuut aan de Scala te Milaan als Rodolfo in La bohème. Andere rollen waarin hij de aandacht trok zijn die van Edgardo in Lucia di Lammermoor en de titelrol in Massenets Werther en Gounods Faust. Voordien had hij zich onderscheiden bij verschillende internationale zang­ concoursen. Hij begon zijn muzikale loopbaan aan de Accademia di Santa Cecilia in zijn geboortestad Rome als contrabassist en maakte enige tijd deel uit van het Filharmonisch Orkest van de Arena in Verona en van het RAI Symfonie-orkest in Milaan. Hij trad tevens op als concertzanger, o.m. in Bruckners Grosse Messe o.l.v. Riccardo Chailly in Milaan, en geeft recitals. Met het Concertgebouworkest en in Nederland treedt hij voor het eerst op.

 

Paolo Coni werd in 1957 in Perugia geboren en opgeleid aan het conservatorium ter stede. Nadien studeerde hij bij Lajos Koz­ ma en Rodolfo Celletti. Hij won verscheidene zangconcoursen en maakte in 1985 zijn debuut aan het Teatro Comunale in Bologna,-' waar hij optrad o.l.v. Chailly. Behalve in Italië (Napels en Milaan) trad hij inmiddels op aan de Metropolitan Opera in New York, de Weense Staatsopera, Covent Garden, Salzburg en Keulen. Hij werkte mee aan grammofoonopnamen van Manon Lescaut o.l.v. Riccardo Chailly en van Simone Boccanegra o.l.v. Georg Solti. Hij treedt voor het eerst op bij het Concertgebouworkest.

Credits

muziek
Gaetano Donizetti, Vincenzo Bellini
uitvoering
Koninklijk Concertgebouworkest
uitvoering
Koor van De Nederlandse Opera
dirigent
Riccardo Chailly
sopraan
Lucia Aliberti
tenor
Giuseppe Sabbatini
bariton
Paolo Coni