Raam zonder uitzicht

Studio Peer

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Raam zonder uitzicht is geen film van Ome Willem-voorstelling geworden”. De uitdrukking is van regisseur Ted Keijser om aan te geven dat de nieuwste jeugdtheaterproductie van Studio Peer wel een visueel, maar een puur amusementsspektakel is.

Achtergrondinformatie

De voorstelling is dan ook gebaseerd op Eindspel van Beckett en de muziek bestaat uit operafragmenten van Verdi, gezongen door Maria Callas. Keijser heeft behalve o.a. Madoc bij Maccus en Sonia Morte bij het Het Vervolg ook jeugdtheater in Italië en Amerika geregisseerd. Voor het Holland Festival zou Keijser genoemd stuk van Beckett voor jeugdtheater regisseren en Fred Delfgaauw van Studio Peer wilde het leven van Maria Callas theatraal vormgeven.
Keijser: “Die twee uitgangspunten sloten mooi op elkaar aan. De hartstocht waarmee Callas zingt, zit ook in de pogingen van Mo en Pi om hun eenzaamheid te doorbreken. De twee mannen proberen samen te leven, maar onbegrip en wantrouwen maken een voortijdig einde aan hun toenaderingspogingen. Ze leven in een meester-knecht verhouding, een verwijzing naar Ham en Klov in Eindspel. In dat stuk zitten vader en moeder in vuilnisbakken, hier liggen de poppen Bep en Toon in de zijkant van Mo’s stoel.”
Zoals in eerdere voorstellingen van Studio Peer spelen ook hier poppen een belangrijke rol. “Het hondje Molly fungeert als verzoeningsfiguur bij de ruzie tussen Mo en Pi. Naast de dialogen die ik voor de twee mannen naar aanleiding van de improvisaties gemaakt heb, heb ik ook tekst gemaakt voor Toon, de pop met de krant. Fred is zelf meteen aan de gang gegaan met Bep en kwam met een eigen verhaal.”

CREDITS

regie
Ted Keijser
cast
Fred Delfgaauw, Koos Elfering