Nixon in China

John Adams, Alice Goodman, De Nederlandse Opera, Holland Festival Orkest, Nederlands Operakoor, Het Nationale Ballet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In elk opzicht een ‘All-American’ opera! Theaterfenomeen Peter Sellars, vorig jaar in het Holland Festival met zijn regie van Ajax, bundelde zijn krachten met die van componist John Adams en librettiste Alice Goodman om Nixons historische bezoek aan China uit te vergroten tot een waarlijk heroïsch drama.

Biografieën

Edo de Waart werd geboren in Amsterdam, waar hij ook zijn opleiding aan het Muzieklyceum ontving. Hij studeerde orkestdirectie bij Jaap Spaanderman. Van 1967 tot 1978 was Edo de Waart vaste dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tot het eind van het seizoen ‘84/’85 was hij vaste dirigent van het San Francisco Symphony Orchestra. Als eerste Nederlandse dirigent maakte hij in 1979 zijn debuut in Bayreuth met Lohengrin. Sinds 1986 is hij chef-dirigent van het Minnesota Symphony Orchestra.

Peter Sellars heeft meer dan 100 toneelstukken, opera’s en andere theaterwerken geregisseerd. In 1983 ontving hij de MacArthur Prize Fellowship. Hij werkt aan een boek voor Harper & Row en aan zijn eerste film.

De dichteres Alice Goodman werd geboren in Saint Paul, Minnesota, en studeerde aan de universiteiten van Harvard en Cambridge. Voor Debussy’s Martyre de St. Sebastian schreef zij een nieuwe tekst. Haar gedichten werden zowel in als buiten de Verenigde Staten gepubliceerd.

Credits

componist
John Adams
dirigent
Edo de Waart
regie
Peter Sellars
libretto
Alice Goodman
choreografie
Mark Morris
decor
Adrianne Lobel
kostuums
Dunya Ramicova
licht
James F. Ingalls
cast
James Maddalena (Nixon), Carolann Page (Pat Nixon), Sanford Sylvan (Chou En-Lai), John Duykers (Mao Tse-Tung), Trudy Ellen Craney (Chang Ch’Ing) e.a.
danssolo
Heather Toma (Wu Ching-Hua), Steven Ochoa (Hung Chang-Ching) e.a.
coproductie
Houston Grand Opera, Brooklyn Academy of Music, John F. Kennedy Center, Washtington en Los Angeles Music Center Opera Association
in opdracht van
Houston Grand Opera, Brooklyn Academy of Music en het John F. Kennedy Center, Washington