Twee gloednieuwe choreografieën

Synaphai

Nederlands Dans Theater

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Jonathan Taylor, Engelsman van geboorte en tot voor kort artistiek directeur van het Australian Dance Theatre, die al verscheidene choreografieën voor het NOT maakte, komt met een ballet dat wordt gedanst op Renaissancemuziek.

Programma

Synaphai – Nacho Duato, Iannis Xenakis, Vangelis

 

Imperfect Order – Chase, Stuck

 

Eight Songs for a Mad King – Jonathan Taylor, Davies (nieuw werk)

 

Bolero – Nacho Duato, Maurice Ravel

 

Achtergrondinformatie

Danser/choreograaf Nacho Duato maakte een trots en majestueus ballet op de Bolero van Maurice Ravel, voor 1 vrouw en een aantal mannen .

Een derde ballet, eveneens van Nacho Duato, Synaphai (1986) wordt gedanst op de gelijknamige muziek van lannis Xenakis. Dit muziekstuk dat buitengewoon moeilijk is om te spelen, wordt uitgevoerd door de internationaal befaamde pianist Geoffrey Madge. Dit pianoconcert gebruikte Duato elektronische muziek van Vangelis (Heaven and Heli) en een door hemzelf geschreven poëtische tekst die in verschillende talen, onder andere Nederlands, Spaans, Hebreeuws, Engels en Frans uitgesproken zal worden. In tegenstelling tot één van Duato's vorige balletten Uccelli, een vrolijke en luchtige'choreografie, is deze produktie veel abstracter en zwaarder van toon.

Nacho Duato wil in Synaphai algemene gevoelens van onzekerheid en angst, kenmerkend voor deze tijd, visueel maken. Een ensemble van vijf mannen en drie vrouwen, speelt de rol van een opgejaagde, angstige menigte, gevangen tussen twee ijzeren wanden (ontwerp Walter Nobbe).

Nacho Duato kreeg op 9 februari 1987 de Gouden Theaterdansprijs voor zijn intrigerende vertolking van de Soldaat in het ballet L’Histoire du soldat van Jiri Kylialn op de gelijknamige muziek van lgor Stravinsky.

Credits

choreografie
Nacho Duato, Alida Chase, Jonathan Taylor
muziek
Iannis Xenakis, Vangelis, Stuck, Peter Maxwell Davies, Maurice Ravel
uitvoering
Nederlands Dans Theater, Nederlands Balletorkest
dansers
Joke Zijlstra, Gerald Tibbs, Teresina Mosco, Sabine Kupferberg, Patrick Delcroix, Karine Guizzo, Philip Taylor, Cathérine Allard ea
dirigent
David Porcelijn
piano
Geoffrey Madge
bas
Lieuwe Visser
licht
Joop Caboort
decor/kostuums
Walter Nobbe (Synaphai, Bolero), Alida Chase (kostuums Imperfect Order), Nadine Baylis (Eight Songs for a Mad King)